Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar det nya livet

/
  • I sex år har Lys Nsem fått vänta på uppehållstillstånd. I går kom domen från Migrationsdomstolen som säger att hon och dotter Jessica får stanna i Sverige.

– Vi får stanna och jag är så glad, säger Lys och bara kvittrar.

Hon har väntat på detta besked i snart sex år, och nu börjar det nya livet i Sverige. Hon ska plugga.

Annons

I bokhyllan hemma på Bruksgatan i Ljusne har Lys en svart pärm med samlade tidningsklipp. De flesta klippen kommer från Kuriren och det senaste är från julen 2009.

• Men det har ju skrivits mycket mer om dig sedan.

– Ja, säger Lys. Men jag har bara en sida kvar i pärmen och ville ha ett lyckligt slut. Därför sparade jag den sidan blank.

Nu har det lyckliga beslutet kommit och det firas med en stor gräddtårta.

Den ofattbart långa väntan är äntligen över, och Lys har inte ord så det räcker för att tala om hur hon känner sig.

– Det kommer att ta flera dagar innan det kan sjunka in ordentligt, säger hon.

I snart sex år har hon bott i Söderhamn.

– Det är här jag har blivit vuxen.

Lys vill leva ett fritt och öppet liv. Hon vill ha sina barn på dagis och fungera som en vanlig människa. Nu finns det vanliga livet inom räckhåll.

– Och nu kan jag planera mitt liv och planera för barnen, och jag vill ha fullständiga gymnasiebetyg till att börja med, sedan vet jag inte vad jag ska satsa på.

Jessica, som snart fyller 6 år, har också fått uppehållstillstånd. Hon vet att hon får stanna i Sverige, men förstår kanske inte på djupet vad det innebär. Men hon är glad och tycker att det är bra.

Jimmy, som är Svens pappa är också otroligt nöjd – även om hans ärende inte är avgjort än. Men nu när Lys får stanna kan han ansöka om uppehållstillstånd på anknytning till henne.

– Men nu är jag bara glad och jag vill verkligen tacka alla som har hjälpt mig. Advokaten Gunilla von Wachenfeldt gjorde ett jättebra jobb i domstolen.

Mer läsning

Annons