Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är högsäsongen för båttjuvar här

/
  • Per-Yngve Velander är samordnare för polisens nystartade båtsamverkan i Söderhamns kommun.
  • Efter det stora antalet stölder av båtmotorer i fjol har tjuvarna nu riktat in sig på att stjäla reglage och trycktankar.

Under förra veckan drabbades Stenö båtklubb utanför Söderhamn av flera stölder i sin hamn. Bland annat stals en motor samt reglage.

Annons

Hösten är båttjuvarnas högtid. När sommarvärmen har dragit förbi lämnas många båtar obevakade vilket kan locka tjuvar till bryggorna. Men hittills i år har Söderhamnskusten varit någorlunda förskonad från motorstölder. Detta jämfört med fjolåret då 37 båtmotorer anmäldes stulna.

I stället verkar tjuvarna ha riktat in sig på bränsledunkar och gasreglage.

– Det har bara skett en handfull motorstölder i år men däremot har vi haft en massa tillgrepp från båtar, främst i centrum, säger Per-Yngve Velander vid polisens båtsamverkan i Söderhamn.

Läs också: Stöldligorna här för att stanna

Under våren upptäckte ett flertal båtägare längs kusten att deras vinterförvarade båtar hade utsatts för stölder. Från Jonskär, Sikfjärden och Stenö båtklubb kom anmälningar om stulna motorreglage och sönderklippta kablar.

Stöldvågen fortsatte under sommaren då ett större antal båtar, främst i Söderhamnsån, drabbades av inbrott och stölder av trycktankar. Tack vare allmänheten kunde några av båtägarna få tillbaka sina tankar , tömda på bensin, sedan en gömma hittats i en skogsdunge.

I Söderhamns kommun har ett flertal båtklubbar anslutit sig till polisens satsning på båtsamverkan. Säkerheten i hamnarna har höjts tack vare nattvakter, inhägnader och bevakning. Det, i kombination med det dåliga vädret, tror Per-Yngve Velander är en bidragande anledning till att stölderna av båtmotorer har minskat.

Läs också: Båtmotorligan greps på nytt

Nyligen gick han ut på polisens Facebooksida och berömde klubbarna och deras effektiva arbete för att hålla nere antalet stölder. Men glädjen skulle visa sig bli kortvarig.

För en knapp vecka sedan möttes några båtägare vid Stenö båtklubb av tråkiga syner när de skulle ge sig ut till havs.

Med hjälp av en båt misstänker polisen att obehöriga personer har tagit sig in på det inhägnade området och fram till åtminstone tre båtar. Där har sedan reglage, växelhus och en 6 hästkrafter stark utombordsmotor av märket Mercury stulits.

– Det blev lite smolk i bägaren kan man säga. Annars har klubbarna gjort det bra och vi hoppas att fler går med för att hjälpa varandra, säger Per-Yngve Velander.

Läs också: Nu ska stölderna stoppas

Han planerar nu att samla ansvariga från de klubbar som ingår i båtsamverkan till en informationsträff för att utvärdera projektets första säsong.

Men tills dess vill han höja ett varningens finger för att uppmärksamma båtägare på den ökade stöldrisken som kommer med hösten.

– Det är nu som det kan komma att dra i gång. På hösten är det ofta långt mellan gångerna som folk tittar till sina båtar och det är dessutom mörkt om kvällarna vilket underlättar för tjuvarna.

Mer läsning

Annons