Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är de första evakueringsplatserna klara i Söderhamn

/

Söderhamns kommun öppnar de första evakueringsplatserna för asylsökande på Stenö camping. Mottagandet startar på onsdagen och redan nu söks fler platser i kommunen.
– Det känns bra att vi kan möta upp mot den stora förfrågan som finns i landet, säger Karin Olsson, kommunens integrationssamordnare.

Annons

Efter en akut vädjan från Migrationsverket har möjliga evakueringsplatser för asylsökande tagits fram i hela landet. Nu är det klart att 20 evakueringsplatser i stugboendet på Stenö Camping ställs till förfogande. De första asylsökande väntas anlända redan på onsdagskvällen 4 november.

– Vi har planerat för det här och Migrationsverket meddelade i går (tisdag) att de ville ha dem i anspråk. Nu ställer vi dem till förfogande, säger Karin Olsson.

Läs mer: 2 000 nya evakueringsplatser för asylsökande i länet

Evakueringsplatserna på Stenö ska i första skedet drivas under en månad, enligt kommunens avtal med Migrationsverket. Platserna är tänkta för personer som behöver tak över huvudet under några nätter, i väntan på placering i något av de ordinarie asylboendena.

– Vi vet inte nu vilka det är som kommer, om det är familjer eller andra. Men det är vinterbonade stugor och ett bra boende med riktiga sängar. Många andra evakueringsplatser är bara madrasser på golvet, säger Karin Olsson.

Läs också: Bäddar för akuta flyktingar

Samtidigt arbetar kommunen för att kunna öppna fler evakueringsplatser på andra platser.

– Vi har jobbat för att hitta platser som är godkända med tanke på bygglov och brandsäkerhet bland annat. Stenö var det enda just nu som uppfyller alla krav. Men vi kommer att fortsätta jobba för att hitta fler platser, säger Karin Olsson.

När det gäller säkerheten på Stenö camping så samarbetar kommunen med andra berörda parter kring nödvändiga säkerhetsåtgärder. Bevakning av anläggningen pågår och det ska finnas personal dygnet runt för de boende.

Läs också: Flyktingar som kommit till Jättendal: "Vi är väldigt tacksamma"

För de medborgare som vill veta mer om evakueringsplatser kommer representanter från kommunen att finnas på plats i lokalen på Sandarne IP 11 november mellan klockan 14 och 16 samt 12 november mellan klockan 18 och 20.

Karin Olsson berättar också att kommunen planerar för att ordna något sätt att kunna ta emot till exempel kläder eller annat som söderhamnare eventuellt vill skänka till de asylsökande.

Mer läsning

Annons