Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är boulen i rullning igen

Söderhamns boulespelande pensionärer har under flera år blivit vräkta från den ena lokalen till den andra.
Men nu har de hittat ett långsiktigt hem på Gjutarbacken.
– Det var nära att det inte blev någon ny lokal den här gången heller. Men det löste sig i sista stund, berättar Bertil Melin.

Annons

Söderhamns bouleentusiaster har blivit styvmoderligt behandlade och varit en långbänk för kommunens kultur- och samhällsservicenämnden, KUS.

Först tvingades de lämna sin lokal inne på Verkstäderna, sedan blev de avhysta från nuvarande Medieverkstan och sedan byggdes en läktare på deras banor i ishallen.

Den senaste vintern spelade några föreningar i en källarlokal på Vågbro center.

– Kulverten i Vågbro var direkt farligt att vistas i med tanke på utrymningsvägar, takhöjd och ventilation, påpekar Bertil Melin.

Läs mer: Pensionärer besvikna: "Vi är på krigsstigen"

Kjell Wiksten och Bertil Melin lämnade in ett medborgarförslag som togs upp i kommunfullmäktige i oktober, där de lade fram två alternativa lokaler. Den ena var en gammal verkstadslokal på Gjutarbacken, en lokal som även KUS-ordförande Stig Norgren (V) trodde skulle "passa som handsken" för bouleföreningarna.

Men beslutet från KUS-nämnden dröjde och den tilltänkta lokalen blev upptagen.

– Vi fick reda på det här i fredags och vi jobbade hårt hela helgen för att hitta en lösning till nämndens möte i måndags. Vi fann en ny lokal på Gjutarbacken och gjorde ritningar under helgen, berättar Kjell Wiksten.

KUS-nämnden beslutade att betala hyran för den nya lokalen om bouleföreningarna svarade för iordningställandet.

– Äntligen har vi hittat en lösning. Bouleföreningarna har blivit illa behandlade under flera år. Nu har vi förhoppningsvis hittat en långsiktig lösning och det är verkligen positivt, säger KUS-ordförande Stig Norgren.

Läs mer: Boulespelare ser fram mot bra banor

Det kommer att bli tre banor i den nya lokalen som även kommer att inrymma ett pentry med fikamöjligheter, toalett och dusch.

– Det här är den bästa lokal vi någonsin haft, säger Bertil och Kjell samtidigt som de granskar de nya ritningarna.

– Med lite förändringar i måtten på banor och gångar kommer hela lokalen även att bli handikappanpassad.

Kommunens nio pensionärsföreningar kan hoppas att den nya lokalen kan vara klar att användas någon gång i mars.

– Förutsatt att vi får de medel som vi ska söka så tror jag att vi kan hinna till mars. Det kommer att bli ungefär 140 boulespelare i veckan här, berättar Bertil.

De hoppas att få lite hjälp från Resurscentrum med att bygga banorna på Gjutarbacken.

– Vid det här laget är Resurscentrum vana banbyggare så det kommer att gå fort. Det här blir perfekt för oss, avslutar de båda bouleentusiasterna.

Läs mer: TV: Boulemästerskap i Vallvik

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning