Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norralagatan vill göra varje spelning unik – och drömmer om något stort

/

Det började med några låtar – som det behövdes ett band till, resonerade Magnus Häll. Han hade skrivit några låtar och ville spela in dem, men han ville ha medmusikanter. Så föddes Norralagatan.
Ett år senare har de sin andra ep på gång.

Annons

Norralagatan är ett splittrat band. Och samtidigt väldigt tajt. Splittringen består i att de bor på olika ställen i Sverige, men när två av medlemmarna, Magnus Häll och Erik Eriksson, är i Söderhamn båda två, passar vi på att träffas.

– Anton Forsberg och David Löfgren pluggar musik i Mellansel, medan jag jobbar i fjällen just nu, berättar Magnus.

Erik har styrt kosan mot Uppsala och den enda som bor kvar är Johan Hurtig, som bor i Styvje.

Men bandet är samkört och vill samma saker.

– Vi kan organisera mycket via sociala medier, och alla i bandet är rätt rutinerade musiker. De går snabbt att få till något, även på distans, säger Erik Eriksson.

Det började alltså förra våren. Magnus Häll hade några låtar klara som han var sugen på att spela in. Han hörde av sig till Erik Eriksson, och snart ramlade även de andra medlemmarna på.

– Det började som en kul grej, som de andra hakade på, säger Magnus.

– Sen var det som att vi sa "nu gör vi ett band av det här", berättar Erik.

Mer musik: Söderhamnsbandet ORO släpper nytt: "Vi har försökt kapa dököttet på låtarna"

Magnus stod – och står – för grundidéerna, sedan färgar alla de andra i bandet av sig på låten, alla bidrar med sitt. Bandnamnet, som verkar så självklart och passande, har en hel del vånda bakom sig.

– Jag fick nästan magsår över att inte ha ett bandnamn. Men så åkte jag på Norralagatan en dag och tänkte att det kunde låta kaxigt som bandnamn. Och det har en så tydlig koppling till Söderhamn. Dessutom sjöng jag det i en låt sen tidigare, så det passade extra bra, säger Magnus.

Nu är alltså ep nummer två klar. Dennis Bertilsson, som spelar i Cedron, har "trackat" låtarna åt bandet, det vill säga spelat in dem med bandet. Nu är låtarna på mixning hos Emil Sydhage, på Dreamhill Music Academy.

– Vi tänker släppa den framåt våren, när det börjar bli aktuellt med spelningar.

För där är Norralagatan säkra på vad de vill – spela live.

– Vi vill lira. Och vi tror att vi behöver spela på många små ställen för att nå de stora. Den första drömmen man hade var ju att bli rockstjärna berättar Erik.

Och den drömmen finns kvar, håller Magnus med om.

– Men man vågar inte säga det högt, det låter ju lite töntigt... Nu ska vi ta det som det kommer och tro på oss. Vårt långsiktiga mål är att få kött på benen och se vad som funkar. Det roligaste som finns är att spela för folk.

I fjol spelade bandet på Strömmingsleken.

– Det var det roligaste vi gjort. Utöver oss fem medlemmar tog vi in fem personer till på scen. Det var blås, slagverk och kör. Det var ett sätt att få ihop bandet.

– Vi vill göra varje spelning unik, och fundera över "hur klär vi den här scenen bäst? Ska det vara avskalat eller maffigt med blås?", berättar Erik.

Vad hoppas ni på inför sommaren, spelningsmässigt?

– Våra förhoppningar eller drömmar inför i sommar är att sprida ryktet om Norralagatan i hela landet. Eftersom vi är ett relativt nytt band så vill man ju gärna höras och synas så mycket och ofta det går, helst i varje stad Sverige har att bidra med, eller varför inte Norge och Danmark också?

Vi har redan lite gig bokade i sommar men listan får gärna bli hur stor som helst.

Och hur är det att spela hemma i Söderhamn?

– Hemma är alltid hemma liksom. Att lira i Söderhamn är alltid skitkul och lite speciellt. Man har vänner och bekanta, nära och kära här. Så man får ju en annan slags respons och stöd. Sen tror jag en del av de som lyssnar på oss här hemma kanske har lite lättare att relatera till vissa av texterna, då många känner oss eller till och med kanske är en karaktär i texterna.

Den klassiska frågan "Hur låter ni?" är inte jättelätt att svara på. Men Magnus gör ett försök.

– Min största influens är Bruce Springsteen. Ibland får vi höra att vi låter lite som Håkan Hellström också. Men vi inspireras av och gillar väldigt mycket från 60- och 70-talet. Beatles, Stones... Även om vi också gillar modernare musik som Mando Diao och Hellström.

Medlemmarna kommer från olika band och konstellationer, lite som det blir i en liten stad som Söderhamn.

– Det hände extremt mycket under våra gymnasieår. Då fanns och bildades det mycket band i stan. Det är en bra grund. Och folk har alltid varit bra på att komma på spelningar, säger Erik, som tidigare spelade med i bandet Blitz.

Magnus spelade med Views, och han har också bara goda saker att säga om den musikaliska uppväxten.

– Jag känner mig väldigt stolt över Söderhamn som musikstad. Förr var det mest hårdrock, då var det lätt att sticka ut med ett annat sound. Men nu verkar förändringens vindar blåsa litegrann och det finns väldigt många olika slags band.

Även om de båda har lämnat Söderhamn och inte planerar att flytta tillbaka inom den närmaste tiden, känns Söderhamn ändå som hemma.

– Var man än hamnar, så har man Söderhamn som utgångspunkt, säger Erik.

Mer musik: Släppfest för Söderhamns eget Så mycket bättre

Mer läsning

Annons