Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Normal båtsommar enligt sjöräddande myndigheter

/
  • Lotsen Anders Björk, samordnare för sjö- och flygräddning mellan Örnsköldsvik och Gävle och Mattias Hansson från sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Representanter från sjöräddande myndigheter och organisationer strålade samman i Söderhamn för att summera och se framåt.

Annons

Mellan april och oktober i år har sjöräddande myndigheter och organisationer ryckt ut i 46 fall längs kusten mellan Örnsköldsvik och Gävle. Det framkom när en grupp sjöräddande organisationer höll ett av två årliga möten i Söderhamn.

– Något fler fall än i fjol, men ingen trend, säger Anders Björk, lots, samordnare för sjö- och flygräddning i området och mötesledare.

Läs också: Sjöräddningen räddades under lyskvällen

Liknande sammankomster hålls i alla 13 sjö- och flygräddningsområden i landet. På plats i Söderhamn är frivilliga sjöräddningen från Söderhamn, Gävle och Hudiksvall, Mattias Hansson från sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, Sjöfartsverket, Ljusne lotsstation samt räddningstjänsten.

– Vi stämmer av och planerar. I de fall där det finns frågetecken diskuterar vi rutiner. Syftet med de här mötena är att få till effektiv en samverkansorganisation i området, säger Anders Björk.

De ideella sjöräddarna summerar ett normalt båtår, med både sjöräddningar och medlemsuppdrag av olika art. Räddningstjänsten berättar att de pumpar som placerats ut i skärgården i samarbete med ett försäkringsbolag har avvänts ett par, tre gånger i skarp drift.

– Men vi har inte haft några större bränder i skärgården. Folk eldar med förstånd där, säger Per Andersson från räddningstjänsten.

Se också: Reflexer underlättar sjöräddning

Läs också: Farväl Folke Östman

Mer läsning

Annons