Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nolltolerans på skolavslutningen

/
  • Jon-Erik Flodin, Mats Pettersson, Marcus Wågström och Mattias Fredlund pratar ihop sin inför skolavslutningen.

Artisterna är redan klara till årets School´s Out. Nu handlar det mer om hur polis, socialtjänst och övriga ska mobilisera sig för att hålla ungdomarna nyktra på skolavslutningen.

- Det mesta handlar om föräldrarna, säger Marcus Wågström, Be Smart.

Annons

Under måndagen träffades alla inblandade parter på Verkstäderna i Söderhamn för att diskutera strategin inför årets skolavslutning.

Att Idolstjärnorna Erik Grönwall och Calle Kristianssen kommer, liksom Johnossi och Lorentz M Zacharias står redan klart. Lika klart är det att Stadsparken kommer att fyllas med evenemang som bullride, sumobrottning och backklättring.

Men det kanske viktigaste, hur tillställningen ska hållas nykter, har man inte sagt så mycket om hittills.

- Vårt mål är nolltolerans och det hoppas vi att även föräldrarna är beredda att hjälpa till med, säger Marcus Wågström.

Räknar man ihop de resurser som polisen, socialtjänsten, föräldrar på stan, IOGT-NTO och andra organisationer ställer upp med så rör det sig om ett 50-60-tal personer som kommer att finnas ute för att stävja ungdomsfylleriet.

- Det är på Valborgsmässoafton och skolavslutningen som de flesta ungdomar gör sin alkoholdebut, därför gäller det att vi är rustade, säger Helena Jernqvist vid Söderhamnspolisen.

Redan nästa vecka kommer Verkstäderna och Be Smart att åka runt bland högstadieskolorna och gymnasiet och prata om nykterhet. Det kommer även att delas ut foldrar till föräldrarna om hur osmart det är att langa alkohol till sina tonåringar. Det är inte bara olagligt, studier visar att barn som får alkohol av sina föräldrar dricker oftare än andra.

- Föräldrarna är vår viktigaste resurs, ju fler som finns ute desto mindre fylla, säger Marcus Wågström.

Mer läsning

Annons