Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noll intresse för skoldialog

/
  • Bo Wikström (S) i ett öde Folkets hus i Ljusne. Inte en enda förälder dök upp för att diskutera skolans framtid.

Tjänstemän och politiker samlades på onsdagskvällen i Ljusne för att diskutera skolans framtid.
Men intresset från allmänheten var lågt – inte en enda förälder dök upp.

Annons

Fram till 2020 kommer elevunderlaget i Söderhamn att minska och att stänga åtminstone en av skolorna i kommunen är oundvikligt. Frågan är bara vilken.

Under onsdagskvällen genomfördes ytterligare en skoldialog, där allmänheten bjuds in för att diskutera skolans framtid. Turen var kommen till Ljusne, men inte en enda förälder dök upp i Folkets hus.

Detta trots att Stenbergaskolan enligt prognosen är den skola som, tillsammans med Vågbroskolan, kommer att tappa mest sett till antal elever. År 2020 beräknas elevunderlaget på Stenbergaskolan ha minskat med en femtedel.

– Vi får ofta veta att vi politiker är osynliga och svårtillgängliga. Nu har barn- och utbildningsnämnden möjliggjort att på hemmaort få träffa oss politiker och diskutera allvarliga frågor, skolans och barnens framtid. Och ändå så avstår man från att komma, säger Ingrid Backelin (FP), ledamot i BUN.

I stället för en dialog med allmänheten blev onsdagens möte en informell diskussion mellan tjänstemän och politiker. Tomas Hartikainen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, vill inte heller spekulera i vilka skolor som ligger i farozonen för att läggas ner. Det överlåter han till politikerna, som i slutändan fattar beslutet.

– Det enda som jag har framfört som tjänsteman är att vi har svårt att få det här att gå ihop om vi skulle behålla alla skolor.

Beslutet om skolans framtid ska fattas under 2013, men exakt när det blir är ännu oklart.

Mer läsning

Annons