Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio av tio eritreaner får stanna

/
  • Robban, Aron, Tsega och Haben riskerar alla utvisning till Eritrea. Det är ovanligt att eritreanska medborgare utvisas när de begärt uppehållstillstånd i Sverige.

Den utvisningshotade Ljusnefamiljen från Eritrea är ett undantag.

Det är nämligen ovanligt att eritreaner som sökt uppehållstillstånd utvisas från Sverige.

Nio av tio har de senaste 20 månaderna fått stanna, visar siffror från Migrationsverket.

Annons

I lördags berättade vi om tre Stenbergaelever, som tillsammans med sin mamma ska utvisas till Eritrea.

Där riskerar de att dels att rekryteras till barnsoldater, dels att de kan bli betraktade som desertörer, eftersom det krävs tillstånd från myndigheterna för att få lämna landet som Eritrean.

Rikard Willerius är deras advokat och han berättar att han vill få Migrationsöverdomstolen att riva upp beslutet om att avslå begäran om uppehållstillstånd.

- Det finns rapporter som säger att bara det faktum att du sökt asyl i ett annat land så kan du drabbas hårt bara av den anledningen, säger han.

Men det är en juridisk snårskog att ta sig igenom.

För det första måste han få prövningstillstånd av Migrationsöverdomstolen. Det är ett beslut om att man ska ta upp ärendet igen, men bara att få prövningstillstånd är svårt.

- Det ligger i prövningens natur att de inte tar upp så många ärenden, säger Rikard Willerius.

Han har tidigare begärt uppskov för verkställighetshinder. Det innebär att familjen kan få stanna, om det finns ett skyddsbehov. Men då krävs att nya omständigheter har tillkommit, som gjort att det är omöjligt för familjen att säkert återvända. Och där går Migrationsdomstolens och advokatens åsikter i sär.

- Jag menade att situationen ytterligare förvärrats i Eritrea. Det fanns vederhäftig landsinformation om hur de kommer att behandlas, det är synnerligen allvarligt.

Samtidigt anser Migrationsdomstolen att situationen i Eritrea inte ändrats "i sak" sedan det första utvisningsbeslutet kom.

Rikard Willerius tror att om familjen kommit till Sverige idag från Eritrea så hade de fått stanna. De flesta som söker uppehållstillstånd från Eritrea får det, visar siffror från Migrationsverket. 2008 utvisades 208 personer, medan 606 fick uppehållstillstånd. Från 2009 till i dag har 1305 eritreaner fått uppehållstillstånd, medan bara 137 utvisats. Vad som händer med Ljusnefamiljen är oklart. Gränspolisen kan när som helst verkställa domen om utvisning.

- Jag ska göra det som är juridiskt möjligt för att nå framgång i ärendet. Dyker det upp ytterliga information om hur allvarligt läget är i Eritrea, så har vi möjlighet att ansöka om ytterligare en prövning om verkställighetshinder, så länge familjen finns kvar i Sverige, säger Rikard Willerius.

Mer läsning

Annons