Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nekades fönsterputs – vann i rätten

En äldre man från Söderhamn nekades fönsterputs en gång om året av omvårdnadsnämnden med motiveringen att han kunde anlita en privat städfirma.
Nu har Förvaltningsrätten slagit fast att han har rätt till den hjälpen.

Annons

Det var i maj i år som omvårdnadsnämnden avslog mannens ansökan om hemtjänst i form av ledsagning till besök hos optiker och läkare eftersom han bedömdes kunna ta sig till besöken på egen hand.

De avslog även hans ansökan om hemtjänst för fönsterputsning en gång om året med motiveringen att han kunde anlita en privat städfirma.

Mannen lät sig dock inte nöjas med detta utan överklagade beslutet hos Förvaltningsrätten i Falun.

Han anser att han behöver en ledsagare till optikern eftersom han har missat flera besök och vill därför ha stöttning. Han kan heller inte tvätta fönstren själv och har inte ekonomi till att anlita en privat firma.

Nu har dom fallit och Förvaltningsrätten ger honom rätt när det handlar om fönsterputsningen. "Nämnden har endast uttalat sig om att utgiften inte kan medföra en betydande kostnad. De säger däremot inte något om mannens invändning om att han inte har pengar att bekosta detta. Fönsterputsning är dessutom en insats som normalt ingår i skötseln av ett hem och är att räkna till hemtjänst", står det att läsa i domen.

Eftersom mannen själv tar bussen till vårdmottagningen tre gånger i veckan anser Förvaltningsrätten att han inte är behov av ledsagning och avslår därför den delen i överklagandet.

Mer läsning

Annons