Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till Jan Johansson-staty i Jazzparken

/
  • I september 2015 kom tre nya lönnar plats i den omdiskuterade Jazzparken i Söderhamns centrum.

Det blir ingen Jan Johansson-staty med porlande musikbäck i Jazzparken. Skolelevernas medborgarförslag om förändringar i konstverket får nej i kultur- och samhällsservicenämnden.

Annons

Två elever i klass 3 B på Stentägtskolan i Söderhamn skickade in ett medborgarförslag till kommunen i våras där de har förslag på ändringar av Jazzparken. Eleverna ville ha en staty av Jan Johansson spelandes på en flygel och en fontän som porlar som musik. De föreslog också att en blomhäck planteras runt om konstverket.

Läs mer: Kreativa förslag om Jazzparken

Kultur- och samhällsservicenämnden röstade nej till förslaget, bland annat eftersom Jazzparken inte en park i den traditionella bemärkelsen utan ett namn på ett konstverk som skapats utifrån ett uppdrag.

Läs också: Förslag om ändringar i Jazzparken och Rådhusparken

– Jazzparken är en följetong och det är många som inte tycker att det är fint. Men det är ett konstverk och inte en park. Det är ett jättebra förslag från eleverna, men det kan kanske genomföras på en annan plats? tyckte Stig Nordgren (V) nämndens ordförande.

Han syftar då på ett annat ärende som kulturenheten i kommunen utreder. Det handlar om att upplåta mark till en privat aktör som vill göra en staty av Jan Johansson.

Läs mer: Insamlingen till Jan Johansson-skulptur igång

I september 2015 kom tre nya lönnar plats i den omdiskuterade Jazzparken i Söderhamns centrum. Träden ska ersätta de runt 100 år gamla lönnar som fälldes i början av sommaren.

Läs också: Nu får Jazzparken nytt liv

Det slutgiltiga beslutet om elevernas medborgarförslag tas i kommunfullmäktige i november.

Mer läsning

Annons