Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej från skola accepteras inte

/
  • Att från skolan för att åka på semester är inte en självklarhet, enligt barn- och utbildningsförvaltningens chef.

Föräldrar struntar i om barnen inte får ledigt från skolan.
Allt fler familjer väljer ändå att resa utomlands under terminerna.
– Det blir allt vanligare, säger Bergviksskolans rektor, Magnus Wallinder.

Annons

Enligt en rapport från Skolverket uppger flera tillfrågade skolor att elever som tar ledigt under terminerna är ett växande problem.

I de fall ledighetsansökningarna gäller semesterresor uppger skolorna att många elever åker iväg ändå, trots att skolan inte beviljat ledighet.

Och situation är inte främmande i Söderhamns kommun.

– Jag vet att många skolledare har upplevt att föräldrarna struntar i skolans beslut. Och jag tror att det blir allt vanligare, säger Bergviksskolans rektor, Magnus Wallinder.

Som rektor upplever han att skolväsendet saknar medel för att hindra att familjer trotsar skolans nej. Den enda konsekvensen som kan uppstå, enligt Magnus Wallinder, är att eleven får svårt att nå uppsatta kunskapsmål.

– Många föräldrar bokar dessutom resor innan de ens har sökt ledighet för barnen. De förutsätter att de har rätt att vara borta från skolan, säger Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullskolan.

Men att föräldrar har betalat för en utomlandsresa ger inte automatiskt rätt till ledighet från skolan, anser barn- och utbildningsförvaltningschefen Margareta Högberg:

– Generellt ska eleverna vara i skolan. Det är ingen självklarhet att barnen ska få ledigt.

Mer läsning

Annons