Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragning drabbar kroniskt sjuka

- De kroniskt sjuka behöver få sin vård på hemmaplan, inte tvingas till tröttande resor. Man slår sönder ett fungerande samarbete med hela länet, säger Gunilla Sjögren, Vårdförbundet.

Annons

Om föreslagna sparåtgärder går igenom kommer Söderhamns sjukhus att förlora sina specialistmottagningar. På ett bräde försvinner medicin-, kirurgi-, ortopedi-, urologi- och endoskopimottagningarna.

Kvar blir då bara en hälsocentral med begränsad jourtid.

- Det känns jättejobbigt för Söderhamns befolkning. Vi servar ju hela länet, har ett samarbete med hematologi, lungkliniken och onkologi i Hudiksvall och Gävle, samt särskilda boenden i Söderhamn. Vi servar med exempelvis provtagningar och behandlingar, säger Gunilla Sjögren, sjuksköterska och facklig representant för Vårdförbundet.

Hennes och de andras hopp står nu till landstingspolitikerna, att personalen ska lyckas övertyga dem om värdet av att specialmottagningarna blir kvar. Det brådskar, i maj-juni ska politikerna ta ställning till de tre förslag som presenterats. Ett slutligt beslut kan vara klart mot slutet av året.

Mest av allt ömmar Gunilla för de kroniskt sjuka som är de som har största behovet av närhet till vård och behandling:

- Det är verkligen synd att det kommer ett sånt här förslag. Det strider mot vad politikerna sagt tidigare, att den vård som behövs mest ska vara nära, säger hon.

 

 

 

Mer läsning

Annons