Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikskolan har fått en oktavharpa

/
  • Det är en härlig klang i den donerade oktavharpan visar Sverker Åkered och spelar ett stycke.
  • Skillnaden på en nyckelharpa och oktavharpan är inte bara ljudmässig. Även storleken har betydelse, visa Sverker Åkered.

Musikskolan i Söderhamn har fått en oktavharpa som donation. Den anonyma givaren vill att just den här speciella nyckelharpan ska användas av Sverker Åkered.

Annons

Sverker Åkered är mycket glad över gåvan. Musikledare Kerstin Olsson tror att instrumentet hamnade i Söderhamn just för att Sverker Åkerred verkar som lärare där.

- Han brinner verkligen för sitt instrument och det är rätt ovanligt att så många valt den udda nyckelharpan som barnen i Bollnäs och Söderhamn gjort, säger Kerstin Olsson.

Sverker Åkered vet att oktavharpan de fått är byggd av en berömd nyckelharpsmakare, Olle Plahn, från Falun, men hur gammal den är vet han inte. Det finns en skriftlig önskan om att Sverker Åkered ska använda instrumentet i Spelmanslaget och det gör han.

Sverker Åkered har verkat på musikskolan i Söderhamn i trettio år. Han har arbetat dels som klasslärare och dels med instrumentundervisning. I dag undervisar han i nyckelharpa, gitarr, kontrabas och piano för Södra Hälsinglands Kulturskola, både i Söderhamn och Bollnäs.

I undervisningen använder man sig av vanliga nyckelharpor så när Sverker Åkered vid ett besök på spelmannen och byggaren Eric Sahlströms museum kom i kontakt med en oktavharpa blev han fascinerad av tonen från den.

- Klangen påminner om en cello genom att den håller en oktav lägre. Den vanliga nyckelharpan kan jämföras med en fiol, berättar Sverker Åkered.

- Att få en donation som den här oktavharpan är rätt unikt. Det är för övrigt inte så vanligt med donationer till musikskolan, berättar Kerstin Olsson.

Sverker Åkered berättar att han just nu håller på att samla ihop en ensemble med nyckelharpor som han hoppas ska få plats att medverka vid advent- och julkonserten den andra advent.

Mer läsning

Annons