Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik från medeltiden

/
  • Den svensk-kanadensiska gruppen Ancient Jammers kom till av en slump. Under torsdagskvällen hade de sin första Sverigespelning i Trönö.
  • Dale LaDeceur tar ton samtidigt som hon bemästrar instrumentet Chappmans Stick.
  • Både stora och små var nyfikna på medeltidsmusikerna.
  • Henrik Tunfjell spelar på en gitarr från 1800-talet.
  • Den keltiska harpan satte stämningen för de medeltida tonerna, spelat av kanadensiskan Bew Fowler.
  • Gruppen Ancient Jammers laddade upp inför medeltidsveckan med en spelning i Trönö.

En flerstämmig tidsresa äger rum i Trönö gamla kyrka under torsdagskvällen, när Ancient Jammers gör sin första Sverigespelning.

Annons

Sekunden efter att ledsångaren Henrik Tunfjell tar ton är den svensk-kanadensiska gruppen Ancient Jammers som ett. Det karaktäristiska klingandet från harpan harmoniserar både med säckpipa och gitarr, och det bjuds på allt från medeltida visor till egenskrivna slingor. Vana fingrar drar snabbt över strängarna, i skenet av några levande ljus.

Spelningen, som är musikernas första i Sverige, blir en uppladdning inför medeltidsveckan på Gotland. Men att gruppen ens existerar beror på en slump. Det hela började när Trönöbördige Henrik Tunfjell forskade i Kanada.

– Jag har alltid varit intresserad av bågskytte, och min fru Viktoria har länge spelar nyckelharpa. Vi samåkte till jobbet med några jazzmusiker, och så småningom började vi äta brunch och jamma tillsammans, berättar han.

De keltiska inslagen fick göra sitt, liksom folkmusiken, och tillslut bara landade de i den medeltida musikstilen. Några spelningsbokningar trillade in och så småningom även en skivinspelning. Nu är de ute på turné tillsammans, och de njuter av varenda sekund.

– Det som är så fint med medeltidsmusik är flytet i det hela. Man bara rullar på i sin takt, och får leka musikaliskt, tillsammans, på ett avslappnat sätt. Man är här och nu hela tiden, förklarar Henrik Tunfjell.

Mer läsning

Annons