Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moskén fixas för framtid och fest

/
  • Islamiska föreningens ordförande Rizvi Ismail och imam Shejk Mohammed är glada över att kommunen snyggar till hyreslokalen, själva ser de till att utemiljön får en ansiktslyftning.
  • Resurscentrums Emanuel Wallin målar och snyggar till kommunens lokal som hyrs av Islamiska föreningen i Söderhamn.
  • Moskén är även renoverad och uppfräschad invändigt av föreningsmedlemmar. Nu förbereder imam Shejk Mohammed och Rizvi Ismail för Eid Al-Adha.

Islamiska föreningen växer för varje år och nu rustar medlemmarna för framtiden.
Moskén målas, utemiljön snyggas till och en uppfräschad lokal välkomnar besökarna.

Annons

För sju år sedan tömdes Kvarnmyraskolan på elever och för ett år sedan revs stora delar av skolan. Men några byggnader blev ändå kvar, i en av dem finns numera Islamiska föreningen.

– Den gamla matsalen är vår moské sen fem år tillbaka. Hade inte vi tagit över huset så hade väl kommunen rivit det, säger föreningens ordförande Rizvi Ismail.

TV: Här rivs Kvarnmyraskolan

Vid gaveln till moskén står Emanuel Wallin och Robel Ghebrehannes Brhane från Resurscentrum och målar. Och utmed långsidan ser Rizvi Ismail och imam Shejk Mohammed till den tillbyggda verandan.

Den nedgångna byggnaden får efter år av förfall en välbehövlig ansiktslyftning.

– Vi hyr lokalen av kommunen så det är de som fixar målningen. De snyggar också till andra områden i norra stadsdelen, säger Rizvi Ismail.

Läs också: Så här såg det ut tidigare

Han och Imam Shejk Mohammed är glada över satsningarna.

– Tidigare har kommunen inte gjort mycket. Förr revs husen här. Nu är vi på väg att få samma status som övriga stadsdelar, säger Rizvi Ismail.

Islamiska föreningen har 20 år på nacken och har de senaste fem åren funnits i nuvarande lokaler. Medlemmarna tycker den ligger perfekt placerad, det är ändå här de flesta muslimer bor, berättar Rizvi Ismail.

– Nu är vi mycket större än tidigare. Vi har medlemmar från 25 länder och vi är mellan 250 och 300. Vi fyller en social funktion och det här är vår samlingspunkt, säger han.

I dagarna är det mer aktiviteter än vanligt kring moskén. Tiotalet medlemmar jobbar och snyggar till inne som ute.

Läs också: Så här såg det ut i fjol

Föreningen förbereder som bäst nästa torsdags Eid Al-Adha, som är en islamisk högtidsfest. Den infaller dagen efter att pilgrimerna är klara med den årliga vallfärden till Mekka, ungefär 70 dagar efter slutet av ramadan.

– Nu blir det fest här, speciellt för barn. Det blir lekar och tävlingar, en familjedag. Då blir vi så många att vi inte får plats inomhus, säger Rizvi Ismail.

Mer läsning