Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica Törnell: Från succé till utbrändhet och julefrid

/
  • Numera blir det inte lika många uppträdanden som tidigare för Monica Törnell. Hon målar även tavlor och skriver en hel del.
  • Julfirande hos farmor och farfar i Trönö på 1950-talet.
  • Monica Törnell uppträder för första gången som 8-åring i LM Ericssons matsal på julfesten.
  • Jularna var vita och traditionella i Trönö.

Som 8-åring gjorde hon ett bejublat sångnummer på julfesten hos LM Ericsson. Julaftnarna med barn och släkt då hon var nära att falla ihop som en trasa av utmattning kom sedan. Till sist infann sig lugnet.

Annons

Monica Törnell sitter i lägenheten i Söderhamn och väntar på julen. Ett starkt julminne är från hennes sista julfirande hos farmor och farfar i Trönö.

– Landskapet var vitt och det var ombonat och mysigt. Jag listade aldrig ut vem som var tomte. Varannan jul firade vi hos mormor och morfar på Brynäs i Gävle, det var också kul. Det var mycket släktingar, morbröder och deras vänner, vilket var trevligt.

Ett annat julminne är 53 år gammalt. Som 8-åring framförde hon "uppjazzade versioner" av "Bockarna Bruse" och "Var bor du lilla råtta? inför flera hundra imponerade personer på LM Ericssons julfest.

Läs mer: Monica Törnell: "Livet blev inte som det skulle"

Hon vann sedan musiktävlingen Vocalist-71 i Folkets hus i Ljusne och slog igenom. Karriären rullade allt fortare. Monica Törnell fick två barn och jularna var hektiska.

– När jag var yngre var jag mer gammaldags och julen började förberedas i oktober och på eftermiddagen på julafton var jag nära att falla ihop som en disktrasa. Jag skulle göra allt själv, mat, godis och dekorationer. Jag lagade traditionella rätter som sillsallad, lutfisk och även kalkon och alla tyckte inte ens att det var gott.

Läs mer: Stressexpert: "Vi skapar drömbilder av julen som skapar stress i onödan"

Monica Törnell körde på tills hon blev utbränd 1986 och inte längre orkade.

Läs mer: Väg för väg – så undviker du farorna i jultrafiken

– Jag arbetade också ända fram till julafton. Jag blev förvånad att jag blev sjuk varje år, jag trodde att det var för att allt kom över mig när jag blev ledig. Det visade sig att jag var allergisk mot julgrannens barr och blomman julstjärna.

Sedan dess har det blivit plastgran. Men också en mer avslappnad känsla kring julen.

– I år ska jag fira med mina två söner, fem barnbarn och deras närmaste på juldagen eller annandagen. Senare ska jag även träffa folk som återvänder till Söderhamn över helgerna. Jag köper bara det mest populära som skinka, köttbullar och prinskorv. Jag tycker att det går att ta det lite lugnt med presenter. Det viktiga är att hitta glädjen, gemenskapen och att ha roligt tillsammans.

Mer läsning

Annons