Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt Hjärta startar ny hälsocentral i Söderhamn

Mitt Hjärta startar en ny hälsocentral i Söderhamn den 1 mars.
Hur stor verksamheten blir är ännu inte klart.
Men expansionen slutar inte där. Företaget startar nästan samtidigt i Hofors.

Annons

Därmed blir Söderhamn den första orten i Hälsingland med tre konkurrerande hälsocentraler. Förutom landstingets finns redan en privat i Söderhamn. Ändå tror Bollnäsföretaget Mitt Hjärta att underlaget är tillräckligt för ytterligare en etablering.

– Det finns ett intresse och en efterfrågan för vårt koncept, säger Elisabeth Winsjansen.

Praktikertjänst hade ansökt om att starta i Hudiksvall innan Mitt Hjärta gav sig in där. De avbröt sina planer efter Mitt Hjärtas ansökan.

Mitt Hjärta driver redan hälsocentralen i Ljusne. Enligt Elisabeth Winsjansen finns det Söderhamnare som har listat sig i Ljusne.

Hälsocentralen i Söderhamn ska vara i drift den 1 mars, alltså mindre än ett halvår efter att ansökan lämnades in på tisdagen.

– Vi lämnade in ansökan i Hudiksvall i maj och har invigningen nu på fredag. Det går rätt fort att starta eftersom vi arbetar utifrån ett färdigt koncept, men sedan gör vi naturligtvis också lokala anpassningar, säger Elisabeth Winsjansen.

Det är inte klart var hälsocentralen kommer att ligga i Söderhamn. VD Anna Hammarström letar just nu lokaler.

– Men det tror vi inte kommer att bli något problem. Vi hoppas kunna hitta lika fina lokaler som vi fått i hamnen i Hudiksvall.

Det fria hälsovalet, som infördes vid årsskiftet, innebär att det i teorin kan finnas hur många hälsocentraler som helst på en ort. Patienterna får fritt välja vilken de vill vara listad vid. Sedan fördelas de olistade patienterna jämt mellan de konkurrerande hälsocentralerna.

På landstingsdrivna Söderhamns hälsocentralen pågår redan en personalminskning. Nu räknar tillförordnade verksamhetschefen Ingrid Åsberg med att det måste göras ännu en översyn av personalstyrkan.

Mer läsning

Annons