Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt bidragsfuskare inför rätta

68-åringen står åtalad för grovt bidragsbrott. 444 020 kronor har han fått från Försäkringskassan i sjukersättning samtidigt som han arbetade.

Annons

Under onsdagen hölls rättegången mot en 68-årig man som misstänks för grovt bidragsbrott. Vid 24 tillfällen mellan 2007 och 2009 har den åtalade mannen vilselett Försäkringskassan att utbetala sjukersättning och livränta eftersom han inte talat om att han samtidigt haft ett förvärvsarbete. Bidragsfusket upptäcktes under en extra kontroll av Försäkringskassan och med hänsyn till beloppets storlek räknas brottet som grovt.

68- åringen bor i Söderhamns kommun och är tidigare ostraffad. Han sjukskrevs efter en arbetsolycka 1995 och har han haft förtidspension (nuvarande sjukersättning) och arbetsskadelivränta fram till 2009 då han istället fick ålderspension. Sammanlagt 444 020 kronor har mannen felaktigt fått i form av sjukersättning och livränta från Försäkringskassan.

Den åtalade erkänner att han tagit emot summan och att han varit oaktsam, men menar att det hela är en stor missuppfattning. 2006 sökte han upp Försäkringskassan för att fråga om det var möjligt att ta ett arbete samtidigt som han var sjukpensionär. En handläggare ska då ha upplyst honom om att det gick bra att arbeta upp till sex månader utan att det skulle påverka hans ersättning. Det finns dock ingen dokumentation som styrker att detta samtal ägt rum.

Åklagaren vill att mannen döms för grovt bidragsbrott alternativt vårdslöst bidragsbrott. Straffet kan bli samhällstjänst alternativt några månaders fängelse beroende på om brottet anses ha begåtts uppsåtligen eller med grov oaktsamhet.

Domen meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons