Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Missbrukarna måste bort från biblioteket"

/
  • Det är så här det brukar se ut utanför biblioteket. I vinter har man dessutom haft stora problem med toaletterna som blivit ett tillhåll för missbrukare.
  • - Det kan inte fortsätta så här, folk börjar dra sig för att komma hit, säger bibliotekschefen Nisse Rundqvist.

Trots att Securitas patrullerar där flera gånger om dagen har toaletterna på Söderhamns bibliotek länge varit ett tillhåll för missbrukare.
Förra veckan tvingades man stänga av dem i väntan på städfirman.
- Det kan inte fortsätta så här, folk börjar dra sig för att komma hit, säger bibliotekschefen.

Annons

Doften av spyor, alkohol och urin är ofta påtaglig på toaletterna i Söderhamns stadsbibliotek.

Ibland är dörrarna låsta i timmar på grund av någon valt att sova ruset av sig därinne.

Bibliotekschefen Nisse Rundqvist berättar om stolsdynor som får skickas på tvätt var och varannan vecka, om hotfulla uppträdanden och om hur vissa besökare har blivit rädda för att vistas på biblioteket. Och så kan det inte fortsätta, menar Rundqvist.

- Det här är inget nytt problem, biblioteket ligger ju vägg i vägg med Systembolaget och då bli det så här. Men man skulle vilja få lite mer gehör från politikerna och polisens sida.

Gudhrun Unogård är polischef i Söderhamn. Hon håller med om att missbrukarna som håller till på biblioteket och i Strykjärnsparken är ett stort problem.

Själv ser hon två direkta lösningar på problemet. Förutom att polisen ska fotpatrullera mer vill hon förbjuda alkohol i alla parker i Söderhamn. I dagsläget gäller det förbudet enbart i själva stadskärnan.

Bland missbrukarna är däremot inte hennes idéer så populära. Att förbjuda alkohol i samtliga parker skulle bara göra problemen värre. Vore det inte bättre att polisen ägnade sig åt att jaga bovar istället, undrar Sanna, Maja och Olle som vi träffar i just Strykjärnsparken.

- Det där lät inte så smart. Vore det inte bättre att polisen satsade sina resurser på kriminella? säger Sanna.

Mer läsning

Annons