Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst ett år innan kraftverket är fullt igång

/

Det kommer att ta upp till ett och ett halvt år innan kraftverket i Bergvik åter är i full drift.

En generator är totalförstörd och måste bytas ut.

Slutnotan: Dyrt.

Annons

I början av juli kallades räddningstjänsten till kraftverket i Bergvik. Det rökte kraftigt, samtidigt som elen slogs ut för över 15 000 hushåll i södra Hälsingland.

I dag, när Fortums tekniker gjort sitt, säger man att det aldrig brann ordentligt. Däremot måste lokalerna saneras efter den kraftiga rökutvecklingen.

Det står också klart att en av kraftverkets två generatorer är totalförstörd.

- Det är ett måste att byta ut generatorn och det jobbet beräknas ta mellan 1-1,5 år, säger Torgny Backlund, chef för drift- och underhåll.

Det innebär att bara halva kraftverket kommer att vara i drift under den tid arbetet pågår. Hur stora kostnaderna blir har de fortfarande inte klart för sig.

- Efter semestrarna kommer vi att göra en djupare analys om vad som behöver göras i Bergvik. Då kommer vi även att få en klarare kostnadsbild, säger Torgny Backlund.

Men att det kommer att kosta Fortum stora summor pengar råder det ingen tvekan om.

När en turbin brann i Höljebro hamnade prislappen på 38 miljoner kronor. Enligt Backlund kan det komma att röra sig om liknande summor den här gången också.

Det är mycket pengar, är det kunderna som får betala?

- Det är Fortum som betalar för haveriet. Men vårt försäkringsbolag är involverat, mer än så kan jag inte säga just nu.

Innan den tekniska undersökningen var genomförd kunde inte Fortum helt utesluta att det rörde sig om sabotage eftersom det brunnit i två närliggande kraftverk inom loppet av några år.

Nu är de misstankarna helt borta.

Mer läsning

Annons