Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnesstund samlade många

/

Tre unga Söderhamnstjejer tog initiativ till en minnesstund för den mördade Yazan Alosh.
Uppslutningen var stor och frågorna många.
– Vi vill visa att det är många som bryr sig, säger Emina Hajdarpasic.

Annons

Små skaror av lågmälda Söderhamnsbor slinker in genom entrén till Söderhamn för alls lokaler i centrala staden. Utanför kastar en samling ljuslyktor ljus över en skylt som berättar vad som sker: minnesstund för Yazan Alosh som miste livet på lördagen, knivhuggen till döds på öppen gata.

Initiativet kommer från Moa Djurestål, Emina Hajdarpasic och Tove Engberg, tre unga Söderhamnstjejer.

– Ingen av oss kände honom egentligen men vi visste vem han var. Det är fortfarande chockkänsla. Sånt händer inte här. Vi vill visa att det många bryr sig och skapa en plats där man kan prata ut, säger Emina Hajdarpasic.

Även inne i lokalen brinner ljus, runt borden sitter ett 50-tal personer i blandade åldrar, däribland Yazan Alosh tre bröder Hani, Ahmad och Osaid, som får många kramar och kondoleanser från både gamla och nya Söderhamnsbor.

– Vi uppskattar vad folk gör för vår bror, säger äldste brodern Ahmad Alosh.

Läs även: "Sorgen är obeskrivligt stor"

Vid ett bord sitter Sandra da Silva Larsson, utbildad inom sorgebearbetning, redo för samtal.

– Jag tränger mig inte på, utan de får komma till mig. Att lyssna är jätteviktigt, det måste få komma ut, säger hon och berättar att många redan använt hennes kompetens.

– Det har varit en del redan. Många är besvikna och frustrerade. De vill veta varför, hur kan det bli så här. Det här är inget som man kan tänka ska hända i lilla Söderhamn och det är inte lätt att hantera att mista en kompis på ett så brutalt sätt.

Blerim Cnoli lärde känna Yazan Alosh på ett annorlunda sätt. Han tittar mot bröderna och har svårt att förstå att en av dem är borta.

– Jag lärde känna honom i kön till en affär. Jag hjälpte en äldre man med matkassarna till taxin, Yazan Alosh stod efter mig i kön och han tog också någon kasse och hjälpte till. Vi pratade lite då och sedan hejade vi när vi sågs. Det tar, det gör det verkligen, säger Blerim Cnoli.

Läs allt om det misstänkta mordet här

Mer läsning

Annons