Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre pengar betalas ut i socialbidrag

I Söderhamn minskar utbetalningarna av socialbidrag.

I alla andra kommuner i länet ökar kostnaderna.

– Vårt arbete har gett eko bland svenska kommuner, säger socialchefen Karin Wiklander.

Annons

Finanskrisen och lågkonjunkturen har slagit hårt mot många svenska kommuner. Med ökad arbetslöshet tvingas kommunerna bland annat betala ut mer pengar i socialbidrag, eller försörjningsstöd som det heter idag. Men i Söderhamn visar statistik från första kvartalet 2010 att utgiften för socialbidrag minskar, jämfört med motsvarande period 2009. 8,2 miljoner betalades ut, en minskning med fyra procent för perioden.

I alla andra kommuner i Gävleborg ökar istället utgifterna, och i vissa fall kraftigt. I Nordanstig betalades 67 procent mer ut under första kvartalet 2010 jämfört med samma period 2009, i Ovanåker 23 procent mer och i Ljusdal 33 procent mer. I hela länet ökade kostnaderna med 15 procent till nästan 95 miljoner kronor.

Så med tanke att kommunen går mot strömmen är socialchefen Karin Wiklander nöjd med utvecklingen.

– I början av året trodde vi att budgeten skulle spricka med cirka fem miljoner, främst på grund av lågkonjunkturen. Men det blir sannolikt inte alls så mycket.

– Framför allt beror framgången på att handläggare på socialförvaltningen, förvaltningen för lärande och arbete och Arbetsförmedlingen arbetar så tätt tillsammans. De sitter på samma plats och jobbar tillsammans med coachning för att få ut människor i arbete och praktik. En stor grupp vi arbetar med är ungdomshushållen, och där har vi lyckats väldigt bra, säger Karin Wiklander.

Enligt socialkontorets statistik har 1098 ungdomar mellan maj 2008 och april 2010 passerat kommunens hjälpinsatser och coachning. 56 procent eller 615 personer, lämnade arbetslösheten och fick arbete, började studera, startade eget eller började sin militärtjänst.

Och de sammanlagda framgångarna med kommunens arbete för arbetslösa har fått eko i Sverige.

– Vi åker ofta och håller föredrag eller får besök, och får då berätta om hur vi arbetar. Ett viktigt nyckelord tror jag är prestigeslöshet mellan förvaltningarna i arbetet.

– Just nu är vi jätteglada över utvecklingen. SVT visade för en tid sedan en skylt på nyheterna över kommunerna i Gävleborg och Dalarna. Det var bara Söderhamn och en kommun till som hade en positiv utveckling när det gäller försörjningsstödet, konstaterar Karin Wiklander.

Mer läsning

Annons