Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet växer i storstäderna

/

Gabriella Pettersson från Hälsingmo är ett oskrivet blad i politiska sammanhang.

Nu står hon överst på Miljöpartiets valsedel till kommunfullmäktige i Söderhamn. Veteranen Olov Östlund står på tredje plats – och hon är inte säker på att hon blir det första valet.

– Han blev ju inkryssad förra valet, så vi får se hur det blir, säger hon.

Annons

Miljöpartiet bildades 1981, och är än så länge riksdagens yngsta parti. Första gången partiet kom in i riksdagen var 1988. Sedan kom ett uppehåll, men sedan valet 1994 har man hängt kvar. Nu med 19 mandat i riksdagen – och en ledamot i kommunfullmäktige i Söderhamn. Det är Olov Östlund, som är Söderhamns enda politiker som har blivit inkryssad till sitt uppdrag.

Nu är det Gabriella Pettersson som står överst på listan.

– Hon kom till oss alldeles av sig själv, och hon är väldigt duktig, säger Olov Östlund.

Hon är en nykomling i politiken, men har jobbat länge inom den offentliga sektorn och vet hur det är att jobba i en politiskt styrd organisation.

– Det kan ju vara en fördel.

Att valkompassen gjorde henne till vänsterpartist stör henne inte särskilt mycket. Med ett förflutet som forskare och sociolog har hon gjort en massa undersökningar och vet hur vissa strategiska frågor kan stöka till resultatet.

– Hade det varit fler kulturfrågor hade jag nog prickat rätt.

Varför valde du Miljöpartiet?

– För det första kände jag att det var dags för mig att jobba politiskt och Miljöpartiet är det parti där människan får mest plats.

Hon tycker sig se en växande vilja hos folk i allmänhet att faktiskt göra något mer för miljön än att sortera skräp och släcka några lampor. Medvetandet om att den kommande energibristen kräver stora insatser har trängt allt djupare in i folksjälen. Nu är tiden mogen för ett mer solidariskt förhållningssätt till jordens resurser, tycker hon.

Att måla upp de värsta scenarior inför en kommande klimatkatastrof är kanske inte det som en miljöpartist på lokal nivå ska göra.

– För oss lokalt gäller det i stället att bidra till att hitta möjliga lösningar här och nu. Man kan tänka sig en lokal biogasanläggning till exempel.

Det småskaliga samhället där initiativen kan tas av fotfolket kan bära långt och länge, tror Gabriella Pettersson. Där finns de där hållbara lösningarna som alla pratar om. Då tänker hon på närproducerad mat, hantverk i mindre skala och förädling av de råvaror som redan finns här.

– Vi kan inte vänta i 30 år till på att någon utifrån ska komma och starta någon storindustri här, och vi är alla medansvariga för hur samhället ser ut och utvecklas, säger hon.

• Hur ser då Miljöpartiet på kulturfrågorna?

– Kan bli lite ängsligt i små kommuner. Man vill inte stöta sig med den etablerade kulturen och man vill inte heller "göra sig märkvärdig". Och inte kan man säga vilka böcker folk ska läsa eller beställa föreställningar under parollen "Det här ska ni gå och se för det är bra för er."

• Hur gör man då?

– Den mentala infrastrukturen behöver byggas upp och underhållas och kulturen hjälper oss att förstå varandra. Därför ska det finnas många olika kulturaktiviteter där utförare och publik möts.

Det här med att Söderhamn ska ta emot färre asylsökande och flyktingar är ingen stor fråga för Gabriella Pettersson. Och hon tror att det skärpta tonläget beror på rädsla för det som är annorlunda.

– Om vi inte blir bättre på att ta emot dem hjälper det inte att de blir färre. Kulturen, folkbildningen och föreningslivet ger människor tillfälle att mötas, och det är bra inte minst för integrationen.

• Vad säger du om friskolor då?

– Det är lite dubbelt. Om det ska finnas något att välja mellan måste vi ha ett visst mått av överproduktion och det går stick i stäv med kommunens slimmade organisation. Kan man välja skola utifrån en pedagogisk inriktning är det toppen. Men jag är skeptisk till att stora utländska företag kan etablera sig i Sverige och driva vinstgivande friskolor med våra skattepengar.

Hon ser en fördel i att skynda långsamt när det gäller privata alternativ inom skolan, vården och omsorgen.

• Vad tycker du om bilar?

– Alla förväntar sig att man som miljöpartist ska hata bilar. Det gör vi inte. Men vi måste gå in i en omställningsfas och hitta alternativ. Helst av allt vill vi ha gratisbussar till alla, för det skulle ge en bra trafikvana. Men beslutet om det är en bra början med gratisbussar till barn och unga.

•Varför ska man överhuvudtaget gå och rösta?

– Man kan ju bara tänka sig hur det skulle se ut om ingen gick och röstade. Miljöpartiet arbetar för samspelet mellan människan och miljön, och det finns en solidaritet och ideologi i det och genom att rösta kan man påverka åt vilket håll samhället ska gå.

Att Miljöpartiet har lockat fler väljare i storstäderna än på landsorten är ett faktum. Nu hoppas och tror Gabriella Pettersson på fler röster ute i landsorten.

Mer läsning

Annons