Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till gatubelysning

/

Söderhamns kommun har sina ljuspunkter. Närmare bestämt 7 396 stycken.
En stor del av dem installerades på 1970-talet. Nu är det dags att byta – och det kostar minst 6,3 miljoner kronor.

Annons

Det är nödvändigt att se över den offentliga belysningen i kommunen, enligt kommunens tekniska avdelning, som hänvisar till miljön, säkerheten och de estetiska skälen.

Och en väl upplyst kommun gör att invånarna trivs och känner sig tryggare – och det är dit som kommunens politiker ville komma när de antog inriktningsmålet om ökad trygghet och inkludering.

Men det är inte bara att byta ut armaturer. Ljussättning av en kommun kräver en helhetsanalys av ljussättningens planering, skriver kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningens tekniska avdelning.

För miljöns skull måste man land annat byta de 477 kvicksilverarmaturer som fortfarande finns kvar, framför allt i centrum. De nya lamporna kommer att kunna fjärrstyras, och då kan energiförbrukningen minskas.

De galvade stolparna som sattes ut på 1970-talet har snart gjort sitt. Deras livslängd är mellan 35 och 45 år. Snart faller alla för ålderssträcket, och det rör sig om 5 600 stolpar.

Totalt kostar upprustningen 6,3 miljoner kronor. Beslutet som politikerna ska ta är om man satsar på att genomföra projektet direkt – eller om man ska sprida ut det under de kommande sex åren.

Ärendet behandlas av kultur- och samhällsutvecklingsnämnden under måndagen.

Mer läsning

Annons