Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömålet ligger långt borta

Miljöintresset har ökat bland politikerna. Men bara några få av länets kommuner prioriterar miljöfrågorna genom att ge mer resurser.
Handlingsplaner har fått ersätta miljömål i Söderhamn.

Annons

Miljötänket i kommunerna ökar, men det går sakta och det finns mycket kvar att göra när det gäller att strukturera upp arbetet.

Samtidigt som miljöfrågorna fått ökad status har delaktigheten i miljöarbetet minskat, såväl inom kommunen som hos olika lokala aktörer och allmänheten.

Det konstateras i en färsk rapport från länsstyrelsen.

Rapporten bygger bland annat på telefonintervjuer med miljösamordnarna i respektive kommun. En allmän uppfattning där är att mer resurser krävs om arbetet ska gå framåt.

"Om politikerna menar allvar med det miljöengagemang som de, enligt miljösamordnarna, uttrycker borde det också finnas ett forum där frågorna diskuteras parallellt med andra strategiska frågor", skriver rapportförfattaren Gunilla Jonsson, länsstyrelsens Miljöanalysenhet.

Anders Persson, ansvarig för omställningsfrågor hos Studiefrämjandet och aktiv i Omställningsgruppen i Söderhamn, är pessimistisk efter att ha ögnat igenom rapporten:

- Det är ett totalt misslyckande. Största misslyckandet är att delaktigheten har minskat, att miljömålsarbetet sker i huvudsak inom den kommunala organisationen. Men det är likadant överallt. Ingen har lyckats. Det vi kan vara stolta över i Söderhamn är att vi lyft medvetenheten till den politiska nivån. Politikerna tar detta på allvar, men kan inte överblicka hela problematiken. Det är en jobbig tid som väntar, säger han.

Rapporten innehåller en utvärdering av hur processen med arbetet fungerat, snarare än om miljömålen uppnåtts. Kommunerna har studerats en och en.

Söderhamn: Har valt bort nytt miljödokument. Bristande resurser har gjort att man valt att fokusera på handlingsplaner istället. Marksanering har prioriterats på grund av planer på bostadsbyggande.

Mer läsning

Annons