Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöarbete i stort och smått

/
  • Oringens miljöchef Åsa Törngren omgiven av Katarina Wennman, miljöchef för Boden 2013 och Lotta Schurmann, miljöchef för Halland 2012.
  • Katarina Wennman och Åsa Törngren tejpar upp miljöinformation på insidan av toadörrarna, där folk har tid att läsa.
  • Mats Eriksson från Bollnäs och Rafael Moreno från Alfta steker kolbullar tillagade med ekologiskt mjöl och Krav-märkt eller närproducerat fläsk.
  • Genom små hål i slangen sipprar duschvattnet ut och renas genom infiltration i marken.
  • Puffbild ettan Ljusnan.Åsa Törngren, till vardags miljöinspektör i Ovanåker, är miljöchef på O-Ringen Hälsingland med drygt 10 000 deltagare.– Det är inte alltid vi kan nå upp till våra målsättningar, men vi väljer alltid de bästa lösningarna och gör så gott vi kan.

O-Ringens miljöchef, Åsa Törngren, är på plats på arenan i Böle tillsammans med miljöcheferna för de två kommande årens O-Ringen. Nu ska kunskaper och erfarenheter lämnas vidare.

Annons

Enligt O-Ringens miljöpolicy ska arrangörerna välja samarbetspartners och leverantörer som bedriver ett aktivt miljöarbete, välja produkter och tjänster med bra miljöprestanda, hushålla med resurser och återvinna använt material, begränsa transporterna och bevara natur- och kulturvärden i de områden man använder.

– Det är inte alltid man kan nå upp till alla sina målsättningar, men vi gör så gott vi kan, säger Åsa Törngren.

Vi träffas på tävlingsarenan i Böle, där det finns många exempel på lyckat miljöarbete. På den stora gräsytan syns inte minsta lilla skräp, det är tätt mellan soptunnorna och orienterarna är duktiga på att hitta dem. En fyrhjuling som ställer ut återvinningskärl är försedd med rullband istället för hjul för att minska slitaget på marken.

Buss- och biltransporterna är en av de stora miljöfrågorna. Arrangörerna försöker få så många som möjligt att åka buss eller cykla istället för att ta bilen mellan O-Ringenstaden och tävlingsarenorna. I möjligaste mån hyr man in bussar med den högsta miljöklassningen.

Maten är en annan stor fråga och att få fram Krav-märkt eller närproducerad mat i den mängd som behövs till O-Ringen är svårt. Därför har man valt att satsa på en enda rätt, Hälsinglands nationalrätt kolbulle.

– Där använder vi Krav-märkt eller närproducerat fläsk och ekologiskt mjöl.

Mer läsning

Annons