Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket kan inte uttala sig om Hanna Elias familj

Hanna Elias och hennes tre barn kommer inte att utvisas på torsdag, men hotet kvarstår. Det som för tillfället räddar mardrömmen från att bli verklighet är dottern Ruths ansökan om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

Annons

Vad mötet på torsdag ska handla om vet inte Hanna Elias. Migrationsverket vill heller inte uttala sig i frågan, innan de pratat med familjen.

Hanna Elias var rädd för att hon och hennes tre barn, som är födda och uppväxta i Sverige skulle utvisas på torsdag. I brevet som hon fick hemskickat står det, "Kallelse till underrättelse om beslut". Ett beslut som först verkar handla om sonen Isak Yarades ansökan om uppehållstillstånd. Men lite längre ner i brevet går det att läsa att kallelsen gäller alla familjemedlemmar, men pappa Yarade Melesse nämns inte.

– Familjens advokat har fått tag i handläggaren på Migrationsverket i dag. Någonting har blivit fel i brevet och det är tydligen bara Hanna och Isak som är kallade till Migrationsverket. Så en utvisning är inte aktuell på torsdag, säger Sven Lindström vän till familjen.

De kan andas ut för stunden, men troligtvis blir det inte långvarit. Nu hänger familjens framtid till stor del på hur sexåriga Ruths ansökan om uppehållstillstånd går. Hennes ärende ligger fortfarande öppet hos Migrationsverket och hon är kallad till Sundsvall den 20 november i år.

Familjen och vännerna är fortfarande oroliga och utvisningshotet verkar aldrig försvinna. Därför tänker vännerna anordna en demonstration på torsdag utanför Migrationsverket i Söderhamn klockan elva.

– Demonstrationen görs ändå, med frågor om hur man ser på barn, solidaritet och familj, säger Sven Lindström.

Mer läsning

Annons