Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodier med mer mörker

/

Cedron drar på turné med en nygjord platta som bränsle. Videon till låten Time heal my wounds ser du först här.
De nya låtarna beskrivs som melodiska men mörka.
– Extremt frigörande att få spela dem live, säger Söderhamnsbandets sångare Anton Larsson

Annons

Söderhamn har utmärkt sig som ett litet men kraftfullt hardcorefäste. Det band som håller fanan högst är bandet Cedron, som nu släpper nytt och passar på att bege sig på Europaturné.

Läs också: 20 hårda år i utställning

Mellan 15 och 26 oktober ska nya konsertlokaler få smaka på bandets nya material från skivan "Valence", som släpps på tyska bolaget Redfield Records i början av nästa år. En melodisk historia som de tidigare verken, men också mer mörk menar sångaren Anton Larsson, som doppat pennan extra långt ned i det mörka bläcket.

– Lite mindre politik än innan men mer intensiv och mörk, både lyrikmässigt och när det gäller musiken. Jag vet inte varför det låter som det gör, om det beror på oss eller om vi i haft en halvdeppig period. Det ju lite personligt också, säger sångaren.

Läs också: Politik och vänskap på hög volym

Anton Larsson, Joakim Pettersson, Dennis Bertilsson och Christoffer Goude (ersätts tillfälligt av Jonathan Lemberg från bandet Shirokuma på turnén) har slitit sig till att bli ett namn i hardcoregenren. På sin Facebook-sida beskriver bandet sig själva som "easily one of the hardest working bands in Sweden". En turné i maj gav mersmak.

– Vi är väl inte jättestora någonstans men i Tyskland är de fetaste konserterna. Men Östeuropa är också jäkligt häftigt, när vi spelade i Rumänien möttes vi av affischer med Oscarsborg på, säger Anton Larsson.

Det flitiga spelandet har slipat fram en framgångsrik scenform.

– När vi började turnera så träffade vi andra band och arrangörer och då utvecklades vi jäkligt mycket. Jag är fortfarande hur livrädd som helst innan spelningar, men det är spänningen man vill åt.

Hur stora kan ni bli, med tanke på att genren inte är oändligt bred?

– Lite större kan vi nog bli, så att alla i hardcorescenen känner till oss. Och med nya bolaget kan vi nå fler. Men vi har inte som mål att bli stora, vi trivs i miljön där vi är. Annars skulle vi låta poppigare och det gör vi inte nu.

Är sociala medier, streaming och nätet nyckeln för spridningen av er musik?

– Absolut. Annars är det svårt att få folk att veta vad som händer. Spotify, Youtube och Facebook är måsten även om det kan vara jäkligt drygt att uppdatera, säger sångaren.

Läs också: Nya Råttboet invigt

Ett ungt band på turné kan leda tankarna till vilda fester och tv-apparater som slängs genom hotellfönster. Men inte i Cedrons fall. Anton Larsson beskriver en typisk turnédag.

– Åka bil, det är vad som händer. Bil, bil och bil. En gång åkte vi 52 timmar, en sträcka motsvarande Söderhamn-Tunisien. Då blir det inte mycket utrymme till tv-apparater. Men om det inte är så långt så tar vi seden dit vi kommer. Men det blir inte mycket festande, vi gillar inte riktigt den grejen.

Läs också: Het hardcore på export

Mer läsning

Annons