Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarförslag kan bli elektroniska: "Vi ska inte försöka göra det svårare utan lättare"

Söderhamnarna är bland de flitigaste i landet när det handlar om att skriva medborgarförslag. Men nu kan det bli aktuellt att ersätta dagens system med en digital variant. Målet är att det ska bli enkelt och att ännu fler invånare ska delta i debatten.

Annons

Det har man kommit fram till efter ett medborgarförslag om att utreda hur många av förslagen som leder till konkreta resultat och om själva funktionen är något som ska finnas kvar i kommunen.

Läs också: Söderhamnare less på dålig snöröjning – erbjuder sig själv som rådgivare

Utredningen, som har gjorts av kommunens jurist Ulrika Svedjerot, lyfter flera olika saker när det gäller frågan om medborgarförslagen borde finnas kvar i sin nuvarande form. Att det är många förslag som lämnats in tyder på att söderhamnarna vill påverka debatten, samtidigt är förslagen så pass konkreta att de mest tycks syfta till att påverka en viss fråga i en viss riktning.

Mot den bakgrunden föreslår man därför att medborgarförslagen ska ersättas av så kallade e-petitioner, eller e-förslag. Det är förslag som lämnas in digitalt och sedan presenteras på kommunens hemsida, där även andra invånare ges möjligheten att tycka till. Tanken är att det systemet ska vara enklare, mer modernt och leda till en ökad interaktion.

– Mycket handlar om hur samhället förändras, det är en naturlig utveckling. Framför allt för dem som inte lämnar in förslag i dag, men som gärna debatterar politiska frågor i sociala medier, säger Ulrika Svedjerot.

Läs också: "Det finns en massa orsaker men inga ursäkter"

En viktig förändring är att förslaget inte behöver lyftas i kommunfullmäktige.

– Det måste inte tas upp och bli ett politiskt beslut, om man ser att det är ett arbete som inte behöver bli det. Man kan välja.

Enligt utredningen har ungefär 300 medborgarförslag lämnats in sedan starten 2003. Det är bland de högsta siffrorna i landet. Under samma tid har det kommit in nästan 400 motioner från kommunala politiker. Man har också tittat på om förslagen minskar avståndet mellan politiker och invånare. Än finns inga studier som visar på att så är fallet och därför menar man i utredningen att om politiskt inflytande var syftet så har man inte nått ända fram.

– Det kanske kommer att komma andra slags frågor också som vi inte får i dag. Som en förslagslåda, där man får in mer förbättringar. Vi ska inte försöka göra det svårare utan lättare.

Läs också: Behöver bättre rutiner för att hantera förslag i kommunen

Men det ska fortfarande vara möjligt att lämna in ett förslag, även om man inte har tillgång till en dator.

– Absolut, vi kommer öppna en kundtjänst i höst och de kommer ju kunna hjälpa till med det.

När kommunstyrelsen diskuterade frågan under sitt senaste möte sa både Sven-Erik Lindestam (S) och Viktor Wärnick (M) ja till förslaget att införa elektroniska medborgarförslag.

Magnus Svensson (C) håller inte med, han tycker att det ska se ut på samma sätt som det gör i dag. Däremot tycker han att det är en bra idé att kunna komplettera med en e-tjänst. På måndag tas frågan upp i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons