Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med förkärlek för föreningsliv: "Jag gör helt enkelt det jag tycker är roligt"

/

Hon har ett finger med i spelet i flera föreningar och är en av de många som engagerar sig ideellt. För Lina Haglund är struktur och tydligt uppsatta mål nycklarna till lyckat samarbete människor emellan. Men det absolut viktigaste är att alla är med och att de har roligt.

Annons

Solen lyser på de röda banorna på Hällåsens friidrottsarena. För ett år sedan arrangerades här friidrotts-SM. Med ett stort antal tävlande och ett ännu större antal besökare behövdes det givetvis struktur. En av spindlarna i nätet var Lina Haglund. Hon är sedan länge med i styrelsen för SIF och en av många som hjälper till att hålla föreningslivet i Söderhamn levande. I sommar hittar man henne som funktionär vid olika friidrottstävlingar. Det vill säga när hon inte är på basketcuper eller innebandymatcher som hennes barn deltar i. Även om hon gärna hjälper till, ser hon till att inte ta på sig för mycket.

– Jag har lärt mig att vara tyst och ta ett steg tillbaka ibland, säger Lina och skrattar.

Tar hon på sig ansvaret för något vill hon kunna göra det rejält, annars låter hon det vara. Lina beskriver sig själv som strukturerad och en doer – någon som tar tag i idéer och förverkligar dem, istället för att låta det enbart vara luddiga visioner. Ordning och reda och en välplanerad kalender är en del av henne, men det är också nödvändigt för att hon ska hinna engagera sig i allt hon vill.

I dagens samhälle är stress ett stort problem. Kalendrar är fullspäckade och för många kan det kännas omöjligt att hinna engagera sig ideellt. Lina tror att en av anledningarna kan vara att man tror att ideellt arbete betyder en stor mängd arbete.

– Men gör alla varsin liten del blir arbetet gjort. Alla insatser räknas, säger Lina.

Trots den ökade stressen i samhället tror Lina ändå inte att ideellt arbete kommer dö ut. Så länge människor tycker något är roligt kommer de vilja engagera sig, menar hon. Har man ett eget intresse och kanske en bakgrund inom en visst sport eller liknande känns det oftast lätt att ställa upp ideellt. Som exempel nämner Lina när hon var yngre och skulle leda en grupp friidrottsungdomar tillsammans med en kompis.

– Vi hade tidigare tränat friidrott fem kvällar i veckan, vilket vi älskade. Att gå från det till att leda en grupp tre gånger i veckan var ingenting, vi var redan så inne i friidrotten, säger Lina.

Hon tror att många föräldrar söker sig till det de själva gjorde som unga, för de minns det enbart som väldigt roligt. De vill föra vidare den glädjen till sina barn. Dessutom tror hon att det är viktigt att det finns uppgifter att bita tag i.

– Att hoppa in i en grupp där allt redan fungerar bra motiverar inte människor. Man behöver känna att man behövs! Det finns ingen annan som kan göra just din uppgift!, säger Lina.

Själv är hon engagerad på flera olika håll. För att kunna vara det måste oftast andra saker gå bort. I Linas fall ägnas kvällarna åt olika träningar snarare än framför tv:n. Den sociala biten med vänner får hon under basketcuper och friidrottstävlingar istället för på parmiddagar.

– Fast det känns inte som en uppoffring på något vis, jag gör helt enkelt det jag tycker är roligt, säger Lina.

Ideellt arbete handlar om att göra något för andra, men det är lika viktigt att göra saker för sin egen skull. Ett par kvällar i veckan har Lina egen tid i form av träning. Hon älskar också att vara i trädgården.

– Där får jag vara ensam, utan andra människor omkring mig, säger Lina och skrattar. Hon tillägger att hon dessutom läser väldigt mycket, det är något hon gör varje dag.

Hennes drivkraft är att hon tycker om att se saker utvecklas och gärna jobbar mot olika mål och delmål. De som hon själv beundrar är personer som år ut och år in, oavsett väder och vind tar sig tiden att träna en grupp några kvällar i veckan. Att ställa upp på stora tävlingar och resa till andra städer för cuper är den soligare sidan av ideellt arbete.

– De riktigt fantastiska är de som tar sig till arenan en grå och regnig tisdag, säger Lina.

Som hennes liv ser ut nu är hon full av energi för att fortsätta engagera sig i både stort och smått. För henne är det naturligt att ha många bollar i luften:

– Visst skulle jag kunna jobba till fem och sen åka raka vägen hem. Men vad skulle jag göra då?

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App .

Mer läsning

Annons