Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med drogerna kommer överdoser, hot, våld och otrygghet

/
  • Mikael Larsson är centrumvärd i Söderhamn. Han bekräftar att det finns mycket droger i stan vilket förutom överdoser även för med sig andra problem som hot, våld och otrygghet.

Knarkaffärer på öppen gata, unga som går påverkade på stan, saknar bostäder och blir indragna i konflikter om drogförsäljningen är en del av den verklighet som centrumvärden Mikael Larsson upplever varje dag i Söderhamn.
– Jag önskar vi hade två unga fältare som kunde nå fram till ungdomarna, säger han.

Annons

Mikael Larsson arbetar som centrumvärd i Söderhamn och har som uppdrag att hjälpa till att skapa trygghet i centrum. Han rör sig mycket kring Strykjärnsparken och vid biblioteket, där en del människor som har problem med droger uppehåller sig på dagtid.

– Enligt vad jag ser så säljs droger helt öppet här. Jag bevittnar ett tiotal drogaffärer varje vecka som jag kan bekräfta. Jag inser att det som jag ser bara är en liten del av allt som händer, säger han.

Läs också: De har sålt och köpt droger i Söderhamn

Drogkulturen har förändrats de senaste åren och i dag anser många att det inte är så farligt att knarka, menar Mikael Larsson. Dessutom, säger han, har vi en ökande grupp unga i utanförskap som känner att de inte har någonting att förlora. Kombinationen kan bli dödlig.

– Det finns mycket mediciner på gatan och enligt min uppfattning är det både ungdomar och äldre som både köper och säljer. Det är svårt att dra några generella slutsatser om varifrån substanserna kommer, men någon har ju från början fått dem på recept. Den viktiga frågan är snarare vad det är för läkare som skriver ut 200 Sobril till en och samma person eller åtta Subutex per dag till någon som klarar sig på två.

Att folk kommer från andra städer för att göra drogaffärer i Söderhamn har många vittnat om, och Mikael Larsson håller med.

– Jag träffar kontinuerligt personer från framför allt Bollnäs-hållet som kommer hit för att köpa knark.

Enligt ett rykte så har droger också tillverkats i Söderhamn. I våras fanns något som kallades för gula stavar på marknaden, och Mikael Larsson hörde att de hade sitt ursprung här.

– Många testade utan att veta vad de innehöll och blev väldigt dåliga. Unga i dag är mer destruktiva i sitt sätt att ta droger. Jag tror det beror på att arbetslösheten är hög och att de vuxit upp med föräldrar som också mår dåligt.

Läs mer: Kraftig ökning av drogrelaterade dödsfall

Framför allt är det dock de äldre missbrukarna som Mikael Larsson har byggt relationer med, och han ser att hans arbete gjort skillnad för många.

– Jag lägger mycket tid på att motivera människor, stötta och ordna så att de kommer in i beroendevård. Jag reser människor som faller.

Den yngre generationen har Mikael Larsson inte lika bra kontakt med, även om han har lärt känna många av dem. Ofta möter han ungdomar som är påverkade av benzodiazepiner eller opiatpreparat. Han ser också att antalet unga som är utan bostad ökar, många åker runt och sover på olika soffor. Ett annat problem som drogerna för med sig bland är konflikter, hot och våld.

Läs mer: Unga blandar tunga och okända mediciner, enligt forskare.

Mikael Larsson menar det finns en pågående maktkamp om drogförsäljningen mellan olika grupper i Söderhamn. Det är pengar som ska drivas in, och olika saker som ska göras upp vilket leder till att vissa är rädda och till och med beväpnar sig ibland.

– Jag skulle önska att vi hade två yngre fältare, gärna en tjej och en kille som själva har varit med om en del som kunde nå fram till ungdomarna på det sätt jag gör med de äldre. Att socialtjänsten inte har något fältarbete är en stor brist i Söderhamn, säger Mikael Larsson.

Mer läsning

Annons