Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matilda är soldat och drömmer om ett liv i luften: "Jag har hittat hem"

/

Drömmen att bli soldat har alltid funnits hos Matilda Öberg. Ett läger efter högstadiet fick henne att satsa på riktigt. För snart ett år sedan tog hon studenten från Staffangymnasiet. I dag bor hon i Linköping och är anställd av Försvarsmakten.

Annons

När vi pratar med Matilda sitter hon på tåget till Linköping. Hon har varit i Gävle över helgen och överraskat sin pojkvän Christian. I höstas påbörjade Matilda sin tjänst som soldat hos Försvarsmakten i Linköping. Sedan dess har det blivit en hel del åkande. Dels till pojkvännen i Gävle och dels till Söderhamn, där hennes familj bor.

Läs även: Nina satsar på en framtid inom det militära

Tankarna på att bli soldat har alltid funnits i bakhuvudet på Matilda. Hennes morbror var pilot, vilket väckte hennes intresse. Det var under högstadiet som Matilda bestämde sig för att satsa. Sommaren mellan nionde klass och första året på gymnasiet var hon på ett två veckor långt läger arrangerat av Försvarsmakten. Där hon fick se vad det innebär att vara soldat. Lägret gav mersmak. Gymnasieåren spenderade hon på teknikprogrammet på Staffangymnasiet.

– Gymnasiet var egentligen bara en väntan på att få mönstra och gå GMU, grundläggande militärutbildning, säger Matilda.

Läs även: "Det bästa var att få lära känna sig själv"

Att hon skulle bli soldat har varit hennes dröm och nästan en självklarhet, vilket gjort att hon aldrig tyckt det varit jobbigt att förbereda sig.

– Jag har tänkt att jag ger järnet, för det är hit jag ska, säger Matilda.

Innan man får påbörja utbildningen till soldat får man genomgå olika tester och undersökningar. Det är först ett teoretiskt prov, sen får man lösa uppgifter kring logiskt tänkande. Man får genomgå en medicinsk undersökning, där till exempel hörsel och syn testas. Även styrka och kondition mäts. Sedan får man också träffa en psykolog för en intervju. Allt detta görs för att se om man är lämplig som soldat samt för att se vilken befattning inom Försvarsmakten som passar en bäst. När man är klar med utbildningen gör man en arbetsintervju, som inför vilket jobb som helst.

Att vara tjej och vilja bli soldat är ovanligt. Det märktes under Matildas utbildning. Av 40 stycken deltagare var bara åtta tjejer. Det märks av även nu. I Matildas nuvarande kompani finns det endast tre tjejer. Under utbildningen gjordes dock ingen skillnad på tjejer och killar.

– De var väldigt noga med att peppa oss alla, säger Matilda.

När hon först började utbildningen kände hon ingen sedan tidigare, men de blev snabbt som en stor familj. Det är speciella vänskapsband som knyts under en sådan tid tillsammans.

– Man samarbetar och går igenom saker tillsammans som man inte kan göra med någon annan, säger Matilda.

Matilda bor för närvarande i Linköping, en bra bit hemifrån. Att vara borta från nära och kära är stundvis påfrestande. Det är vad som varit jobbigast för henne, dels under utbildningen och även nu när hon är provanställd som soldat.

– Min lillasyster är fem år och hon förstår inte varför jag är borta, säger Matilda.

Det verkar dock vara det enda som varit jobbigt för Matilda. Hon går helt efter inställningen att ”vill man så går det”. Inte en enda gång nämner hon något om hård träning eller tråkiga uppgifter. Istället pratar hon glädjefyllt om jobbet. Det är ingen tvekan om att just detta är hennes dröm. Hon strävar hela tiden efter att bli starkare och snabbare.

– Det har aldrig känts som att jag behövt offra tid, till exempel för att jag tränar, säger Matilda.

Matilda är provanställd under ett halvår och går utbildning. Hon vill rikta in sig mot sjukvård och bli sjukvårdare. Den stora drömmen är att söka pilotutbildning.

– Jag tänker söka tills jag kommer in, säger Matilda.

Matilda vill peppa andra som funderar på att söka till att faktiskt göra det. Det finns ingen anledning att tvivla tycker hon, för vill man så går det.

– Innan jag sökte tänkte jag att här går min gräns, men man klarar mer än man tror, säger Matilda.

Efter drygt tre år av längtan har hon äntligen påbörjat sin dröm och hon ångrar ingenting, tvärtom.

– Jag har hittat hem, här trivs jag bäst, avslutar Matilda.

Läs även: Försvaret vill locka till sig unga

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons