Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matematik tar estetisk gestalt

/
  • Med en bild i taget får man bråktavlan att skildra de olika bråkdelarna. Olivia Lind och Jenny Stefansson från Söderala tycker det är ett roligt sätt att lära sig matte.
  • Olivia Lind, Söderala får kuberna att klättra in som femtedelar, åttondelar och så vidare för att förklara bråkets användning.
  • Räknar med bråk gör Olivia Lind framför filmkameran.
  • Amanda Molin, Söderala och Jenny Ludvigsson, Mohed arbetar både med figurer och bokstäver.
  • Kuben är en regelbunden polyeder, alla ytor har samma format. Rebecca Sjöberg, Mohed, finputsar de sista detaljerna inför filmningen.
  • Med En magisk kvadrat visar Malin Hedqvist, Söderala, Oskar Wennerström, Stugsund och Stina Larsson, Söderala hur ett tal kan vändas och bli till ett annat.
  • Anton Svensson och Ramin Malek, Söderala agerar själva framför kameran för att påvisa Pythagoras sats.

Den här veckan genomförs ett unikt projekt på Verkstäderna. Elever från Bergviks skola klass 9 skapar fritt utifrån ämnet matematik. Allt deras arbete filmas för att bevaras på CD.

Annons

Bergviksskolans elever i årskurs nio har arbetat med att åskådliggöra matte på ett annorlunda och lättillgängligt sätt. De har med utgångspunkt av konsthantverk arbetat fram geometriska former och matematiska formler med hjälp av träklossar, färg och papper. Pythagoras sats, Fibonaccis talföld och Det gyllene snittet har gjorts begripligt på ett åskådligt sätt.

- Vi på Drömverkstaden har genom åren arbetat med många olika projekt inom olika ämnen från förskolan upp till gymnasiet, men först nu har vi börjat filma allting, säger Hans Tjernström.

En idé som faktiskt föddes förra året när temat var Darwin.

- Av den omfattande utställningen finns bara foton kvar och det är synd. Den här utställningen kommer att filmas från start till slut och allt filmas för att överlämnas på cd till alla elever.

Installationen görs i olika steg och det känns magiskt att se hur eleverna flyttar färggranna rundlar, pyramider och kuber till olika former.

- Matte kan vara svårförståeligt i sin abstrakta form men framställd på det här sättet görs det begripligt, säger Johanna Holmberg, en av de ansvariga på Verkstäderna.

Det skapande arbetet på Verkstäderna är något som verkligen blivit populärt hos de unga inom Söderhamns kommun. Genom samarbetet med skolan kommer de alla elever till del. Det pågår aktiviteter överallt vid vårt besök och engagemanget för matten är stort.

- Det finns inget tråkigt med matte, säger Ramin Malik och tar ett skutt framför kameran när han blir filmad av Anton Svensson vid beskrivningen av Pythagoras sats.

Det gyllene snittet är något de flesta använder sig av utan att tänka på det. Det vi tycker är harmoniskt beror på ett speciellt förhållande som återkommer överallt både i konsten och naturen.

Mer läsning

Annons