Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marmaborna besvikna efter Faxeholmens rivningar: "Armeringsjärn sticker fortfarande upp"

/
  • I början på året revs Faxeholmens gamla hyreshus på Idrottsvägen i Marmaverken.

Flera föreningar klagar efter kommunala bostadsbolaget Faxeholmens rivning av lägenheter.
– Armeringsjärn sticker fortfarande upp, säger Margareta Örn-Liljedahl, vid Föreningarnas Hus.

Annons

Redan i början på året var rivningen av Faxeholmens gamla hyreshus på Idrottsvägen i Marmaverken i gång. Men nu har Föreningarnas Hus, PRO och Skogsfrönas förskola klagat på rivningsarbetet i ett brev till bland annat Faxeholmen.

Läs mer: Husen rivs i Marma

– Det minsta vi kan begära är att platsen är trygg och säker och så är det inte nu, säger Margareta Örn-Liljedahl, vid Föreningarnas Hus.

Läs mer: Rivning har stoppats

Marmaborna klagar på att det sticker upp armeringsjärn och tegelstenar. De framhåller att asfalt rivits upp på gångvägar så det blir svårt att ta sig fram med barnvagn och rollator. Gångstråk har dessutom fått branta sluttningar, enligt föreningarnas brev.

Läs mer: Flyttlassen rullar efter 48 år

– Vi som bor i Marmaverken har sett fram att det här projektet skulle bli bra. Men nu är vi besvikna. Vi har varit i kontakt med Faxeholmen, men inte fått några klara besked, säger Margareta Örn-Liljedahl.

Men nu svarar Petri Berg, vd vid Faxeholmen.

– Marken är besiktigad och godkänd och det innebär att det inte ska sticka ut armeringsjärn. Men jag har inte kollat det själv. När det gäller gångvägen fanns det önskemål från byborna att det ska vara möjligt att gå där. Asfalten var sliten och då var det bättre att riva bort och lägga grus. Vi bekostade rivningen med hyresgästernas inbetalda pengar.

Han anser att det är en samhällsplaneringsfråga.

– Om det finns önskemål och kommunen vill så kan de asfaltera vägen.

Men byborna verkar inte nöjda?

– Det är tråkigt om berörda parter anser att det inte är iordningsställt. Men vi har gjort vad som åligger oss och jag anser att dialogen varit god.

Varför rev ni 35 lägenheter?

– Behovet av lägenheter här fanns inte och bostäderna var i dåligt skick. Oseriösa aktörer i asylbranschen ville köpa fastigheterna, men vi sa nej, vi ansåg det oansvarigt att sälja till dem. Faxeholmen har en god dialog med Migrationsverket, säger Petri Berg.

Mer läsning

Annons