Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många kvinnor blev misshandlade

Jul- och nyårsglädjen infann sig inte i alla hem den här gången heller.
På kvinnojouren Stöttan i Söderhamn kunde man inte ta emot alla kvinnor och barn som behövde hjälp.
- Vi har haft ett stort tryck hela december, säger Tina som är anställd på jouren.

Annons

Stora helger brukar ofta vara förknippade med alkohol. Det är också då som våldet i hemmen ökar.

På kvinnojouren Stöttan har personalen en annan bild. Där har man märkt att ökningen oftast kommer efter storhelgerna och semestrarna.

- Många försöker hålla masken över till exempel jul och nyår för barnens skull, men till slut går det inte längre och det är då många misshandlade kvinnor vänder sig till oss, säger Tina.

Men i år har bilden sett annorlunda ut. Under hela december har trycket varit hårt. Kvinnor i olika åldrar har sökt sig till jouren för att få hjälp och stöd. Inte allt för sällan har de barn med sig.

Vissa dagar var trycket så hårt att Stöttan inte kunde ta emot fler utan tvingades hänvisa dem till andra jourer i landskapet. Eller tvärtom.

- Vi har också tagit emot kvinnor och barn från andra kommuner, säger Tina.

Varför det har blivit så här har hon inget direkt svar på. Men en orsak kan vara att kvinnojouren valde att uppmärksamma den Internationella dagen mot våld mot kvinnor, den 25 november, genom att tända ett ljus för varje kvinna i Sverige som blivit mörad av sin man under 2000-talet. 201 ljus tändes i Stadsparken den kvällen vilket det också skrevs om i Kuriren.

- Jag tror att informationen nådde fram, vilket också kan vara en orsak till att fler har sökt sig till oss. En del av de som kom hit har vi aldrig mött tidigare, säger Tina.

Orsaken är däremot alltid densamma, kvinnorna har blivit utsatta för fysisk eller psykisk misshandel och finns det barn med i bilden mår de minst lika dåligt. Behöver de någonstans att ta vägen där mannen inte kan hitta dem får de bo i jourlägenheten.

- Vi kan ta emot två familjer åt gången. Är det fler måste vi som sagt be någon annan jour om hjälp.

Enligt Tina sökte sig fler kvinnor till jouren 2011 än året innan, däremot utnyttjades boendet mindre.

- En del kommer till oss i förebyggande syfte, för en del räcker det med att tala med oss. Vi har stödsamtal med alla som kommer, säger Tina.

Men trots att fler kvinnor vågar söka hjälp i dag är mörkertalet fortfarande väldigt stort.

Mer läsning

Annons