Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många gubbar på Kvarnen i Söderhamn med Björn Ståbi och Sture Collin

/

Musikern och skulptören ställer ut sin konst tillsammans hos Söderhamns konstförening i Kvarnen. Björn Ståbi och Sture Collin har olika sätt att beskriva tillvaron men delar rytm och känsla.

Annons

Att Björn Ståbi, Korskrogen, är musiker går inte att ta miste om i hans konst. Det finns en flyhänthet och rytm som känns igen från fiolspelet. Han är en skicklig tecknare i blyerts, kol och krita som också vågar sig på den färgstarka paletten. I hans verk återkommer hästen, enhörningen, katten och andra djur, liksom blicken och engagemanget för naturen. Det är det här musikaliska som får tavlorna att leva, som i Hotad civilisation, där det konkreta och det abstrakta kämpar om utrymmet, eller stentrycket Jam Session.

Björn Ståbi är mest känd som en gudabenådad spelman, med rötterna i Dalarna, men det var som konstnär han började sin yrkeskarriär, med studier på Konstfack och Otte Skölds målarskola bland annat. Även om musiken fått mest utrymme under årens lopp har intresset för måleriet och grafik fått ta alltmer plats. På senare år har han bland annat jobbat vidare med litografier på kalksten på Stentryckeriet i Vikmanshyttan.

Läs mer: När Ståbi mötte Seeger

Det utsökt sparsmakade och stiliserade finns här sida vid sida med färgsprakande målningar i akryl, krita och kol. Här samsas engagemang och budskap med estetik och musikalisk schvung.

På övervåningen i Kvarnen huserar skulptören Sture Collin . Han måste ha något agg till alla de 32 gubbar (varav några stycken är kvinnor) han visar på Kvarnen. Det är inga förskönande porträtt i keramik precis, de stirrar med arg blick, är småsinta, grälsjuka och allmänt fula. Men jag anar ändå en gnutta värme i botten här och var, för det är ju så där vi människor är. Och han lyckas på pricken fånga det där uttrycket håglöshet eller uppbragdhet även i de små bronsskulpturerna av kvinnor, män och apor.

Sture Collins offentliga konst finns spridd över landet. Många har nog sett någon av versionerna av bronsskulpturen Dårarnas båt, bland annat på Hornsgatspuckeln på Södermalm i Stockholm. Ett annat uttryck ger hans spiral i granit, jord och gräs vid infarten till Ljusdal. Men här i Kvarnen är det gubbarna som regerar, han gjorde totalt 104 stycken för några år sedan. Det är bara att smila, eller känna sig själv från de sämsta stunderna.

Läs mer: 208 ögon som granskar

Mer läsning

Annons