Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många fall av oanmälda fällningar

Varje år sker ett antal oanmälda avverkningar i skogen. Vid senaste kontrollen fann Skogsstyrelsen inte mindre än 28 sådana objekt – och nu slår man larm.

Annons

Okunnighet eller slarv?

Det ska klargöras i en utredning som Skogsstyrelsen satt igång när det gäller upptäckta fall av oanmäld avverkning i skogarna i Gästrikland och södra Hälsingland: Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn.

Inte mindre än 28 fall av oanmäld avverkning har skett i distriktet – fyra av dem i Söderhamn, där Skogsstyrelsens regionkontor ligger.

- Utredningen beräknas klar i maj. Då vet vi också om det kommer att göras någon åtalsanmälan, säger skogskonsulent Magnus Pettersson, Skogsstyrelsen region Mitt/distrikt södra Gävleborg.

Om det görs en åtalsanmälan är brottsrubriceringen brott mot skogsvårdslagen.

- Under fjolåret gjorde vi tre åtalsanmälningar mot skogsägare, varav en i Bollnäs, säger Magnus Pettersson som dock än så länge inte sett till någon fällande dom.

Straffsanktionen är dagsböter.

Under sommarhalvåret tar satelliter bilder av landet. Med hjälp av bilderna kan Skogsstyrelsernas olika distrikt kontrollera om de avverkade ytorna på bilderna också stämmer överens med vad som ansökts.

- Varje år hittar vi ett antal, men den här gången var det ovanligt många, säger Magnus Pettersson.

Enligt Skogsvårdslagen ska en slutavverkning som är större än en halv hektar anmälas senast sex veckor innan den görs.

- Det är för att myndigheterna ska få möjlighet till rådgivning eller samråd om där skulle finnas fornminnen, säger Magnus Pettersson.

Kravet på anmälan gäller dock inte för gallring eller röjning.

Magnus Pettersson vill inte avslöja var i Söderhamn det "svart"avverkats, men det blir ett oanmält besök på plats av Skogsstyrelsen före slutet av maj.

• Varför har det lagstiftats om anmälningsskyldighet?

- Det är en fråga om demokrati och insyn, säger Magnus Pettersson.

Mer läsning

Annons