Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magra år väntar kyrkan

År 2010 väntas inte bli något krisår för Svenska kyrkan. Men det gäller att samla i ladorna, för år 2011 och 2012 bedöms bli ett veritabelt stålbad för fattiga församlingar.

Annons

Fler än hälften av landets församlingar måste spara för att få budgeten för år 2010 att gå ihop.

De kärva tiderna möts på olika sätt: uppsägningar, minskat öppethållande, neddragen värme.

Det framgår av en rundfrågning som SKTF-tidningen gjort.

I Söderhamns församling, som består av Söderhamn och Sandarne, finns inga neddragningsplaner på personalsidan just nu, men det kan bli smygande neddragningar:

- Vi har flera pensionsavgångar bland 40-talisterna. Vi kommer att se över verksamheten och inte bara fylla uppkomna vakanser, säger kyrkokamrer Hedvig Björklund.

En försäljning av församlingshemmet Mariagården är inte aktuell.

Liksom i 87 procent av tillfrågade församlingar och pastorat har församlingarna just nu inga planer på personalnedskärningar. I Söderala pastorat och Norrala/Trönö rekryterar man för närvarande nya komministrar.

Däremot ser man över fastighetsbestånd och andra kostnader.

Det verkliga stålbadet kommer av allt att döma år 2011-2012:

- Prognosen för 2011 är att vi kommer att minska våra inkomster med 500 000 kronor. Prognosen är osäker, men vi ska i alla fall se över vårt fastighetsbestånd. Kyrkor är svårsålda, men vi har ett par församlingshem, prästgården i Norrala och ett fritidshus vid Storsjön, säger kyrkoherde Krister Bohman, Norrala/Trönö.

I Söderala pastorat – där de flesta kyrkorna i kommunen finns – andas hemsidan viss optimism: "... ekonomin är förhållandevis god." står det att läsa, intill en rekryteringsannons för ny komminister.

Mer läsning

Annons