Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lys och Jessica utvisningshotade - igen

/
  • Det var en lycklig dag när Jessica kunde återvända till förskolan efter en lång vistelse i Kongo. Nu hon och mamma Lys Nsem utvisningshotade igen.

Chanserna att Lys Nsem och hennes dotter Jessica ska få stanna i Sverige är minimala.
Enligt Migrationsverket är säkerheten i Kongo stabil.
- Jag har redan överklagat beslutet, säger advokat Tryggve Emstedt.

Annons

I början av september kunde fyraåriga Jessica åter börja på förskolan i Söderhamn. Det var en glad dag. Under vistelsen i Kongo och senare, när hon och mamma Lys levde gömda på grund av ett nytt utvisningshot, saknade hon sina "fröknar" och lekkompisar.

Sedan Migrationsverket beslutat att skjuta på utvisningsbeslutet har Lys själv kunnat fortsätta sina studier på CFL. Just nu gör hon praktik på Åsgårdens servicehus.

Under några veckor har hon och Jessica kunnat leva ett ganska normalt familjeliv och återgå till sina rutiner.

Under måndagen kom dock ett besked som än en gång kan vända upp och ner på deras tillvaro. Migrationsverket anser inte att det finns skäl för att göra en kompletterande utredning av Lys- och Jessicafallet. Enligt verket är det riskfritt att vistas i Kongo.

"Säkerheten i huvudstaden Kinshasa är för närvarande stabil. Den demokratiskt valda regeringen har kontroll över lejonparten av landet", skriver de i sitt beslut.

De säger också att det inte finns skriftliga bevis på att Jessica blev sjuk där nere.

Lys och Jessicas advokat Tryggve Emstedt, säger han att han är rasande över beskedet men anser ändå inte att loppet är kört.

- Jag har redan överklagat, och jag har nya papper som kommer att stärka Jessicas sjukdom. Migrationsverket beskriver Kongo som om det vore en demokrati och en filial till Bullerbyn. De har fullständigt glömt att det är krig i landet och att det inte går att bo där om man är en ensamstående mamma.

Mer läsning

Annons