Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LR: smygbesparing på elever

Ökad undervisningstid för lärarna blir ett fall för Arbetsdomstolen. Lärarnas Riksförbund gör Sollentuna kommun till pilotfall för andra kommuner – och yrkar på skadestånd.

Annons

I december i fjol beslutade kommunfullmäktige i Söderhamn att Barn- och utbildningsnämnden, Bun, till skillnad mot andra nämnder, slipper sparkrav.

Men indirekt sparas det ändå genom att lärarna ålagts ökad undervisningstid. Så har Cissela Carlin, ordförande för lokalavdelningen av LR, uppfattat fullmäktigebeslutet. En annan effekt är att det skulle kunna leda till minskat antal lärare, vilket skulle gå ut över eleverna, misstänker Carlin som befarar att även Söderhamns kommun kan komma att dras inför Arbetsdomstolen.

Men Buns ordförande Sven-Erik Lindestam är av en annan åsikt:

- Fullmäktigebeslutet, som inte överklagats, gällde elevnära tid upp till 50 procent av lärarens arbetstid. Elevnära är inte detsamma som undervisning. Fallen är inte jämförbara, anser Sven-Erik Lindestam, dock med tillägget;

- Allt är möjligt att pröva.

Anledningen till att Lärarnas Riksförbund, LR, drar Sollentuna kommun inför Arbetsdomstolen är att kommunen försöker komma tillrätta med ett budgetunderskott på åtta miljoner kronor genom att öka lärarnas undervisningstid. Ett brott mot kollektivavtalet, anser LR.

I Söderhamns fall finns inget underskott:

- Vi gick ur 2009 med svarta siffror, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons