Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnebor: "Ge boendet en chans – villapriserna kommer inte att sjunka"

/

Stig Holmström och Tomas Johansson har båda hus i närheten av prästgården i Ljusne.
De tror inte att det kommer att bli något problem med ett HVB-hem.
– Varför skulle det bli det? Och de här barnen är väl lika mycket värda som andra, säger Stig Holmström.

Annons

När ett hem för ensamkommande flyktingbarn skulle öppnas i Alaberget i Ljusne var Ulrika Elfström Krantz en av dem som reagerade negativt. Hon var rädd för att det skulle bli stökigt i bostadsområdet.

Hon fick tänka om.

– Barnen var jättegulliga, senare kom det även familjer till boendet, men det var aldrig några problem. Under den tid hemmet var öppet hände ingenting, i dag har jag en annan syn på asylboenden, säger Ulrika Elfström Krantz.

Just nu pågår det namninsamlingar både på orten och på Facebook för att sätta stopp för det planerade HVB-hemmet i den gamla prästgården i Ljusne. Ägarna, Anette Jonsson Ksir och hennes mansöker just nu tillstånd för att få ta emot tolv ensamkommande pojkar.

Läs mer: Nämnd får extra pengar – kan bli två nya tjänster

Själv tycker Ulrika Elfström Krantz att ortsborna ska ge verksamheten en chans.

– Jag har lärt mig att inte döma ut någon verksamhet innan den har startat. Men självklart förstår jag att det finns en oro. Vore det jag som skulle öppna HVB-hemmet hade jag bjudit in till en informationsträff. Då tror jag man att kan få en annan syn på saken, säger hon.

På Alaberget sjönk inte villapriserna. Det tror inte Stig Holmström och Tomas Johansson att de kommer att göra i Fridhem heller.

De har båda hus i närheten av prästgården och säger att de inte är oroliga för att det ska bli stökigt.

– Jag kanske upplevs som käringen mot strömmen, men jag tycker att planerna med HVB-hemmet låter jätteintressant. Det skapar dessutom arbetstillfällen, säger Tomas Johansson.

I dag finns det en oro bland en del villaägare att de ensamkommande pojkarna kommer att vara traumatiserade och därför vara ett hot för barnen i bostadsområdet. Den uppfattningen delar inte Tomas Johansson.

– Skulle de vara traumatiserade förutsätter jag att de får den vård och hjälp de behöver. Det är ju så det går till.

Läs ledaren: Inte på min bakgård

På samma sätt resonerar Stig Holmström.

– Man har ju hört hur diskussionen går, men vad finns det att vara rädd för? Det är barn det handlar om och ska inte alla barn vara lika mycket värda? Inte tror jag att villapriserna sjunker heller, de kan ju knappt vara lägre än de redan är i Ljusne och det är inte de asylsökandes fel, säger han.

Mer läsning

Annons