Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusnebon som startade namninsamlingen mot HVB-hemmet: "Det kan bli stökigt"

Det är Emelie Noras Mayor, 23, som startat namninsamlingen för att stoppa HVB-hemmet i Ljusne.
Hon säger sig varken vara rasist eller ha något emot HVB-hem. Bara det inte startas i ett villaområde och blir närmsta granne med henne.

Annons

Emelie Noras Mayor har både mötts av hejarop och kritik för att ha tagit initiativ till namninsamlingen på Facebook. Det ligger även listor ute i Ljusne som ska leda till att det inte blir något HVB-hem i den gamla prästgården i Fridhem. Det är i varje fall vad Emilie Noras Mayor hoppas.

– Säger bygg- och miljökontoret ja, kommer vi att överklaga beslutet. Den här verksamheten passar helt enkelt inte in i ett bostadsområde. Samtidigt finns det en risk för att villapriserna sjunker.

Läs mer: Kupan i Ljusne kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn

Hon menar att de ensamkommande pojkarna är både traumatiserade och sjuka och kommer därför att kräva mycket vård – därmed är inte säkerheten garanterad för de som är bosatta i området.

Hur vet du att det är på det sättet?

– Det är ju därför man tar emot ensamkommande barn. Jag är inte själv rädd, men vi har en liten dotter och det bor många andra barnfamiljer här, säger Emelie Noras Mayor.

Känner du till några HVB-hem i andra villaområden där ensamkommande har gett sig på barn eller där det har uppstått andra allvarliga problem?

– Jag har egen erfarenhet av att det kan bli stökigt och det påverkar oftast grannarna. Jag har fått mycket kritik för att jag startade namninsamlingen, men jag förstår inte varför. Varför ska inte vi få göra våra röster hörda? Vi lever ju i en demokrati. Jag är ingen rasist eller har något emot att det öppnas hem för ensamkommande flyktingbarn. Men det ska inte göras i ett villaområde och bli närmsta granne med mig.

Läs mer: Kupan i Ljusne lägger ner – lokalerna blir hem för ensamkommande

Emelie Noras Mayor återkommer till att vi har demokrati och yttrandefrihet i Sverige och att alla människor har rätt att tycka som de vill. Hon har därför svårt att förstå varför hon fått utstå "så mycket skit".

Samtidigt har hon bett dem som inte tänker skriva på namninsamlingslistan på Facebook att inte gå in på sidan och snoka och göra påståenden som är falska och fula.

Är inte det dubbelmoral?

– Nej, det tycker jag inte. Man får tycka vad man vill, men inte kränka någon annan.

Mer läsning

Annons