Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne ishalls lån kan avskrivas

För att Ljusne ishall ska komma på fötter igen är det nödvändigt att lånet på 585 000 kronor som föreningen Ljusne hockey fick av kommunen avskrivs, anser kultur- och samhällsutvecklingsnämnden.

Annons

SL/HC har länge dragits med stora ekonomiska problem, trots att kommunen har pumpat in flera miljoner i anläggningen.

Skulder har avskrivits och det är kommunen som har köpt ismaskinen för 750 000 kronor som föreningen har fått använda gratis.

Nu har en genomgång av föreningens ekonomi gjorts.

Klart är att det kostar nära 1,4 miljoner kronor om året att driva ishallen, och att föreningen får 850 000 kronor per år från kommunen i driftsbidrag.

På intäktssidan finns inkomster från deltagaravgifter, hyror och lägerverksamhet på sammanlagt 387 000 kronor samt 300 000 kronor i form av sponsring och gåvor.

Men för att komma på fötter måste föreningens inkomster ligga på 150 000 kronor. Då finns det en chans att lägga undan lite pengar till kommande investeringar.

Men i dag går det inte. Och det finns en skuld på 580 000 kronor som måste klaras ut.

Det var tänkt att föreningen skulle amortera av skulden genom att få ett längre föreningsbidrag. Efter en amortering ansåg man att det blev för tungt, och vände sig då till KUS (kultur- och samhällsutvecklingsnämnden) och begärde amorteringsfrihet. Det skedde i juni i år.

Nu är det aktuellt att med ett försök att avskriva hela skulden. I måndags beslutade KUS att ge sitt stöd till föreningen och gå vidare till kommunstyrelsen och ansöka om en extra tilldelning på hela eller en del av beloppet för att avskriva lånet.

Enligt ordförande Lillemor Svensson (S) är det nödvändigt för att ge föreningen en chans att överleva.

Men har Söderhamns kommun verkligen råd med att hålla i gång två ishallar?

– Ja, men det bygger på att de båda samarbetar.

Med en bättre ekonomi finns även möjligheter att rensa upp bland leverantörsskulderna, som brukar ligga på cirka 150 000 kronor.

Mer läsning

Annons