Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne förskola utsatt för omfattande leksaksstöld fyra dagar före öppningen: "Nu är det tomt, det finns ingenting kvar"

Det mesta stod klart inför starten av den nya avdelningen Bryggan på Ljusne förskola. Men med bara fyra dagar kvar till öppningen har förskolan drabbats av ett hårt bakslag - leksaker och inventarier till ett värde av 120 000 kronor har stulits i samband med ett inbrott.

Annons

Vårterminen skulle bli en nystart för ett 20-tal barn vid Ljusne förskola och förväntningarna har därför varit höga under en längre tid. På måndag ska barnen få börja på en helt ny avdelning, i nymålade lokaler och med nya leksaker och föremål som skulle användas i undervisningen.

Men efter en månad med förberedelser har personalen på Ljusne förskola drabbats av ett hårt bakslag. Med bara fyra dagar kvar till öppningen av avdelningen Bryggan har förskolan utsatts för en omfattande stöld.

Läs också: Nallelopp på Ljusne förskola

Inbrottet upptäcktes på torsdagsmorgonen när personalen kom till förskolebyggnaden. En glasruta i ytterdörren var sönderslagen, lokalerna hade sökts igenom och rummen var tömda på inventarier. Bland annat ska leksaker, pussel och ljusbord till ett sammanlagt värde av runt 120 000 kronor stulits ur skolbyggnaden, någon gång mellan natten mot onsdagen och torsdagen.

– Tråkigast är det för barnen. De har sett fram emot att få börja på avdelningen och vi har pratat om allt nytt som kommer att hända och alla nya grejer som de ska få. Men nu är det tomt, det finns ingenting kvar, säger Karina Jonsson, tillförordnad förskolechef på Ljusne förskola.

Läs också: Planer på att bygga ny förskola i Söderhamn - oklart var den ska ligga

Efter att inbrottet upptäcktes var polisen snabbt på plats för att genomföra en brottsplatsundersökning. Förhoppningen är att något spår ska kunna säkras efter den eller de som bröt sig in i skolbyggnaden.

Hos personalen är stämningen nedstämd efter inbrottet. Under fredagen fanns de på plats i förskolan för att försöka göra lokalerna färdiga inför måndagens öppning. Nya möbler levererades och tack vare andra skolavdelningar har Bryggan fått låna in material inför terminsstarten. Resten måste de beställa på nytt.

– Det är mest irritation över att någon kan göra så här. Men nu ska vi göra vårt bästa för att få det så välkomnande som möjligt tills på måndag, säger Karina Jonsson.

Läs också: Buskörare åkte dit – föraren saknade körkort och passagerare hade misstänkta dopningspreparat

Mer läsning