Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne Folkan hoppas på serveringstillstånd redan till jul

/
  • På annandagen kommer Rihno-Ceros att spela på Folkan i Ljusne. tills dess hoppas Madeleine Jonsson och Kerstin Nabb att de har fått serveringstillståndet.
  • Kerstin Nabb och Madeleine Jonsson tror att ett serveringstillstånd kan bli det lyft Ljusne Folkan behöver.

De har haft det kämpigt ekonomiskt, men styrelsen för Folkets hus i Ljusne ger inte upp. Nu har de sökt tillstånd för att få servera öl och vin på sina musiktillställningar för att locka fler besökare.
– På annandagen kommer Rihno-Ceros hit för att spela. Tills dess hoppas vi ha fått tillståndet, säger Madeleine Jonsson.

Annons

Madeleine Jonsson och Kerstin Nabb ingår båda i den nio man starka styrelsen. För dem har de senaste åren handlat om att överleva ekonomiskt.

– När jag blev vald som kassör för två år sedan såg det rätt mörkt ut, nu börjar vi se en vändning, säger Madeleine Jonsson.

Läs också: Fullt ös när Engmans kapell kom till Ljusne

Men för att kunna betala räkningarna måste de bedriva verksamhet som genererar pengar. Det här året har de haft musiktillställningar, julgransplundring, en hälsomässa och hantverksmässan Flitiga händer som dragit folk. De hyr även ut lokalerna till privatpersoner och föreningar.

– Vi försöker satsa framåt, för en tid sedan var Engmans kapell här och spelade, då kom drygt 350 personer och det kändes lite som förr när det var fullt hus i Folkan i stort sett varje helg, säger Kerstin Nabb.

Läs också: Många flitiga händer i Ljusne

Samtidigt var det många som påpekade att det hade varit trevligt att dricka till exempel ett glas vin till maten i stället för bordsvatten eller lättöl.

Nu är styrelsen på väg att fixa detta. På annandagen, när det nybildade bandet med den förre Ljusnebon Lennart Ahlström i spetsen, ska spela kommer de troligen att kunna servera både starköl och vin.

Läs också: Di Leva på egen begäran i Ljusne

– Vi har lämnat in en ansökan till kommunen och vi är tre personer som klarat de prov som ställs för att få ett serveringstillstånd. Vi har också installerat ett utrymningsalarm som också är ett måste, säger Madeleine Jonsson.

Så nu är det bara klartecknet som saknas.

Både Madeleine Jonsson och Kerstin Nabb hoppas serveringstillståndet ska bli det lyft som behövs för Folkets hus och Ljusne. De pratar redan nu om fler musikaftnar och kanske bjuder de in Thomas Di Leva en gång till. Han gjorde stor succé när han uppträdde för något år sedan.

– Vi sliter hårt för att det ska gå runt ekonomiskt, men alla vi som sitter i styrelsen gör det för ortens skull. Man lägger inte ner ett Folkets hus, säger Kerstin Nabb.

Mer läsning

Annons