Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusne är bäst

/
  • Barnen i klass 1-6 på Stenberga är bäst i landet på att gå och cykla till skolan, och vinner 15 000 kronor.

Stenbergaskolan i Ljusne vann Sverigetävling.

Annons

Bättre hälsa, bättre miljö och inte minst 15 000 kronor i prispengar. Segern i tävlingen Gå och cykla till skolan ger många vinster till Stenbergaskolan.

Ljusneeleverna knep segern efter att ha spurtat förbi tvåan Gamla Uppsala skola, Uppsala, och trean Persbergs friskola från Filipstad. Stenbergabarnen och deras föräldrar var engagerade i tävlingen som i år engagerade runt 34 000 personer.

– Det gick bra, vi har haft en del aktiviteter här på skolan som uppmuntrat till rörelse på skoltid, säger läraren Carin Gustafsson.

För de äldre eleverna har det inneburit att hoppa av bussen lite tidigare och gå en bit, för de yngre att röra sig längs en slinga på skolgården.

Prispengarna, 15 000 kronor, kommer till användning senare i vår men till vad är inte klart ännu. Antingen blir det inköp av något som främjar att barnen fortsätter röra på sig. Eller så satsar skolan pengarna på en aktivitet tillsammans under våren.

Barnen har redan börjat fundera:

- Vi kan köpa femton tusen tuggummin! säger Max Siirilä, 8.

Thomas Karlsson föreslår att de ska köpa världens finaste hus. Elin Norén föreslår i så fall att huset ska ha en bubbelpool.

- Jag tycker att vi ska köpa leksaker till skolan. Fotbollar och spadar, säger Ludwig Haglund.

Barnens förslag kommer hur som helst att bli lärorika matteexempel, säger läraren Carin Gustafsson. Barnen kan räkna på vad 15 000 räcker till.

- Till exempel hur många det bli per person om man köper tuggummin för alla pengarna.

Mer läsning

Annons