Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig lek på tak

/
  • Faxeskolan har blivit en samlingsplats för ungdomar om kvällarna. På taket där pojkarna står är det tio meter ner till backen.

Här – på tio meters höjd – pågår en livsfarlig lek.

Ett gäng ungdomar ägnade sig på onsdagskvällen åt att klättra upp på Faxeskolans tak i centrala Söderhamn.

– De här ser inte alls bra ut, säger Peter Jernqvist på Söderhamnspolisen.

Annons

Det var vid åttatiden i onsdagskväll som ungdomarna blev fotograferade på taket av Faxeskolan som ligger mitt i teaterbacken i centrala Söderhamn.

– Jag bor i närheten av skolan och såg hur två av ungdomarna stod på taket av skolan och vinkade. Det såg livsfarligt ut, så jag tog fram min kamera och knäppte några bilder, säger fotografen som vill vara anonym.

På bilderna går det att identifiera fem pojkar och flickor i 12-15 årsåldern. Och eftersom huset är tre våningar högt och höjden där pojkarna står och vinkar på bilden cirka tio meter går det snabbt att konstatera att skolans tak inte är någon lämplig lekplats.

Kommunens fastighetsförvaltare Malte Edling blev förvånad när han fick se bilderna.

– Hur sjutton har de tagit sig upp dit? Jag ska direkt åka dit och titta hur det har varit möjligt, säger han.

Efter en halvtimme återkommer han på telefon och konstaterar att det måste ha krävts mycket bra klätteregenskaper för att tag sig upp på taket.

– Det måste först ha tagit sig upp via ett förråd. Sedan har de klättrat på väggen efter ett stuprör i cirka tre meter och till sist tagit hjälp av byggnaden bredvid för att ta sig ända upp på taket.

Vad ska ni göra åt saken?

– Vi måste försöka få stopp på det här, vilket naturligtvis inte är lätt. Men jag kommer att åka till polisen att göra en anmälan.

– Jag har tidigare noterat att det har blivit en samlingsplats för ungdomar. Därför kommer vi att flytta förrådet och ta bort parkbänken som står inne på gården. Då kanske det blir mindre intressant att vara där.

Peter Jernqvist på polisen i Söderhamn:

– Vi kommer genast att ta upp saken med kommunen. Det här ser inte alls bra ut, säger han.

Mer läsning

Annons