Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindestam: "Det är för viktigt för partipolitiskt käbbel"

I måndags bjöd statsminister Stefan Löfven in till konferensen "Sverige tillsammans" i Stockholm. På plats var bland andra kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S).

Annons

Till konferensen var 800 deltagare bjudna, bland annat landets alla kommunstyrelseordförande, landshövdingar, kungaparet, ärkebiskopen och olika föreningar.

Läs mer: Ny överenskommelse om platser för nyanlända

– Det var ett bra upplägg som framhöll att det är en allvarlig situation. Statsministern underströk i sitt tal att vi står inför den största humanitära krisen som vi stått inför sedan andra världskriget och att det kommer att bli värre innan det blir bättre, säger Sven-Erik Lindestam.

Mycket handlade om lösningar för boende, bland annat diskuterades tältläger för att kunna hantera det stora antalet människor som kommer till landet. Men det handlade också om hur man ska ordna egna boenden åt personer som fått permanenta uppehållstillstånd, men som fortfarande bor kvar på asylboenden.

Det är något som man behöver jobba med i Söderhamns kommun.

– 10 000 människor som har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige är kvar i asylboenden. För att kunna hantera inflödet måste det lösas under hösten, både att de som inte fått kan återvända och att de som fått kan gå till ett eget boende för att snabbt komma in i etableringsreformen. Det fanns en stark uppmaning till att lösa den situationen, säger Sven-Erik Lindestam.

Läs mer: "Jag uppdaterar dem som vill veta mer"

Jobben var också en viktig fråga under dagen. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) pratade om att det behövs fler snabbspår till arbete, där hon framhöll att det kommer att vara bra för Sverige på längre sikt även om det är en stor ansträngning just nu, berättar Sven-Erik Lindestam.

Men situationen kräver att partipolitiken läggs åt sidan och att alla hjälps åt.

– Vi måste göra det tillsammans. Det är för viktigt för partipolitiskt käbbel. Det är en utmaning för Sverige, och nödvändigt att det ses så.

Läs också: Partiledardebatten: Käbblet fortsätter trots inrikespolitisk kris

Mer läsning

Annons