Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lättare att plugga utomlands

Sedan i söndags har ett antal utbildningsministrar från EU samlats i Istanbul för att diskutera ett nytt utbildningssystem. Klas Tallvid, verksamhetschef på CFL representerar Sverige tillsammans med utbildningsdepartementet.

Annons

Varför är ni i Istanbul?

- Vi är här för att diskutera EQF (European Qualification Framework) som är ett nytt sätt att jämföra utbildningar inom EU. Tanken är att alla länder ska använda sig av samma mall för att beskriva sina utbildningar.

Hur kommer det sig att du fått den här chansen?

- Jag är inblandad i en referensgrupp som hjälper myndigheter att se över utbildningssystem som kan förbättras.

Hur känns det?

- Det är roligt att få vara med och det har varit lärorikt. Sverige är inte bäst på allt, vi har mycket att lära av andra länder.

Kan du ge ett exempel på vad EQF innebär?

- En tanke är att en person som studerar på universitetet i Sverige vid önskemål ska kunna byta till ett universitet med liknande utbildning utomlands. Det ska bli enklare att se vad personen i fråga har studerat. Samma om man arbetar som exempelvis byggarbetare och vill fortsätta arbeta som det i ett annat land, så ska det bli lättare att få chansen.

Vad har ni kommit fram till?

- Det här mötet har mest handlat om kvalité och förtroende. Hur kan vi lita på varandra? Vi har diskuterat och kommit fram till att något slags mätverktyg måste tas fram för att vi ska kunna jämföra utbildningar. Alla Europeiska länder har olika system i dag.

Hur viktigt är EQF?

- Det är viktigt eftersom det är bra att länderna i Europa kan samarbeta.

När beräknas det här systemet att införas?

- Det är tänkt att det ska komma i gång i Sverige redan 2012.

Kommer ni att hinna diskutera klart och komma överens?

- I grunden kommer vi nog att hitta en lösning, men sedan kommer det bli ett arbete som kommer fortsätta att diskuteras under lång tid.

När har ni nästa möte?

- Vi ska träffas i England i oktober och diskutera vidare.

Mer läsning

Annons